sverige-rykte

Den oberoende, internationella organisationen World Economic Forum, WEF, hyllar Sverige rejält i en ny sammanställning. Deras rubrik lyder ”Why Sweden beats other countries at just about everything”.

Här är en sammanfattning över vad det är Sverige är så himla bra på.

1. Låg korruption

Korruptionen i Sverige i jämförelsevis väldigt låg. På listan över länders korruptionsindex, som sammanställs av organisationen Transparenzy International, hamnar Sverige på fjärde plats, marginellt efter Danmark, Nya Zealand och Finland. USA, för att ta ett ständigt aktuellt exempel, hamnar långt efter på plats 18.

2. Hög innovation

Europakommissionen utsåg Sverige till Europas ledande innovationsland, följt av Danmark, Finland, Tyskland och Nederländerna. Några av parametrarna som Sverige högpresterar i är tillgång till högutbildad arbetskraft och kvalitet på akademisk forskning.

3. Starkt pass

För svenska medborgare innebär det sällan några större problem när vi vill resa någonstans, men det är inte självklart för medborgare i alla länder. Med ett svenskt pass kan vi besöka 176 länder utan visum, vilket gör det till världens näst starkaste efter det tyska, som räcker till 177 länder.

Läs även De 10 trendigaste resmålen att besöka 2017

4. Hög jämställdhet

Sverige rankas som det fjärde mest jämställda landet i världen och har motverkat fyra femtedelar av jämställdhetsglappet mellan män och kvinnor. Antalet kvinnor ökar i toppositioner inom både näringslivet och styrelser samtidigt som ministerposterna är jämt fördelade.

5. Bra affärsklimat

svenska-foretag

Forbes listar numera Sverige som världens bästa land att göra affärer i, för tio år sedan rankades Sverige som nummer 17. Några av faktorerna som spelar in är skatter, teknologi, byråkrati och hur stark marknaden är.

Läs även Ikea vinner designpris för sitt flyktinghus

6. Globalt konkurrenskraftigt

WEF skapar ett årligt index över global konkurrenskraft och där hamnar Sverige på sjätte plats. Förra årets tillväxt på 3,7 procent tillsammans med låg arbetslöshet är bidragande faktorer till det.

7. Bra plats för gamla

Den äldre generationen i Sverige har i hög utsträckning jobb och fortbildning. Andelen fattigpensionärer ligger långt under det europeiska snittet och totalt anses Sverige vara världens tredje bästa land för pensionärer, efter Schweiz och Norge.

8. Bra på språk

Svenskar är bland de absolut bästa i världen på engelska, bland nationaliteter som har engelska som andraspråk. Dessutom är det många som även talar ett tredje språk eftersom det är obligatoriskt under flera år i skolan.

9. Bäst rykte

När det kommer till rykte finns det inget annat land som slår Sverige. Det anses vara en bra och trygg plats för familjer som erbjuds 16 månaders föräldraledighet – minimikravet i EU är 14 veckor för mamman. Medier bedöms som transparenta och sist men inte minst – det är ett väldigt vackert land.

Läs även Hur en vanlig morgon som småbarnsmamma ser ut – egentligen

Läs även Denna kvinna googlades mest i Sverige 2016

Mest läst