Det är amerikanska Harpers Bazaar och fotografen Pari Dukovic som ligger bakom de uppseendeväckande och nyskapande bilderna The Art Of Beauty. Vilken är din favorit?

https://www.instagram.com/p/BbNIG3XF6VR/?taken-by=paridukovic

Winnie Harlow som Mona Lisa

I den kontroversiella boken Mona Lisa: The People and the Painting påstås det att historiens mest kända mjugg-leende tillhör hustrun till en italiensk slavhandlare. Andra rykten menar att Mona Lisa i själva verket var en man. Hur det än var så kanske den här versionen med coola kanadensisk/jamaicanska modellen Winnie Harlow är än mer intressant i modern tid.

Winnie Harlow har nämligen hudsjukdomen vitiligo. 2011 postade Winnie en film på YouTube med titeln Vitiligo: A Skin Condition not a Life Changer och ett par år senare gick hon flera visningar på Toronto Fashion Week, trots att hon tidigare fått nobben av alla modellagenturer. Detta gjorde att Tyra Banks fick upp ögonen för Winnie och erbjöd henne en plats i America’s Next Top Model 2014. Därifrån tog karriären raketfart.

– Jag lärde mig att älska mig själv och när jag gjorde det började möjligheter att trilla ner i knät på mig. Jag tackar gud för det. Försök att älska dig själv, säger Winnie.

https://www.instagram.com/p/BbN2eLPlpcg/?taken-by=paridukovic

Candice Huffine i Venus födelse

Candice Huffine, en av världens mest anlitade plus-size modeller var ett självklart val för att porträttera Sandro Boticellis hyllning till den kurviga kvinnligheten. Huffine har dessutom ända sedan tonåren varit fascinerad av bilden på den romerska kärleksgudinnan. ”Jag kände nog en sorts samhörighet” berättar hon för Harpers Bazaar. ”Det är mer än på tiden att vi inser att den här kroppstypen är – och alltid har varit – vacker!”

https://www.instagram.com/p/BbQVUQIlYq5/?taken-by=paridukovic

Hari Nef som Madame X

Transmodellen Hari Nef har intagit catwalken med en modig och upprorisk attityd – precis som John Singer Sargents konstverk Madame X från 1884. Inte helt otippat var Hari Nef dessutom redan som ung fascinerad av tavlan och skrev en uppsats om Madame X i skolan samt åkte till Metropolitan Museum of Arts i New York enbart för att få se just den här tavlan. För Harpers Bazaar berättar Hari Nef att det hon tycker är mest fascinerande är hur Madame X utstrålar sensualism och totalt ointresse på en och samma gång.

https://www.instagram.com/p/BbPds6XlCuC/?taken-by=paridukovic

Halima Aden i Flicka med pärlörhänge

Somalisk/amerikanska Halima Aden är den första hijab-bärande muslimska modell någonsin att få ett storkontrakt och i april 2018 var hon den första modellen någonsin att bära hijab på omslaget av Vogue. Uppdraget att porträttera Johannes Vermeers tavla fick Halima, som vanligtvis alltid döljer huvud och hals med en hijab att för första gången visa sina öron offentligt. ”Man måste kunna väga sammanhanget och avsikten mot sin tro. Jag har fått anpassa mig så många gånger under min karriär och har burit många olika saker som hijab vid det här laget.”   

Läs också: 19-åringa Halima Aden bar hijab och burkini i Miss Minnesota USA

Erika Linder som Egon Schiele

Råa androgyna självporträtt har blivit österrikiska konstnären Egon Schieles signum – vilket också är svenska modellen Erika Linders kännetecken. Erika Linder har experimenterat med könsrollerna ända sedan sin första plåtning – där hon castades som en ung Leonardo di Caprio. Hon har ett flertal gånger frontat herrkampanjer, bland annat för Tom Ford. ”Jag har aldrig trivts i klänning” säger hon.

Källa: Harpers Bazaar

Bildkälla: Harpers Bazaar instagram

Artikeln publicerades först på ELLE.

Läs även: Se den hyllade kampanjen som utmanar skönhetsidealen på bästa sätt

 

Utvald läsning

Femina