Trendar: InredningMat och dryckResor

Susanna Alakoski: ”Läget är minst sagt bedrövligt”

24 apr, 2020 
AvAlexandra Andersson
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen.
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
– Många har enskilda firmor som måste läggas ner, säger Susanna Alakoski som debuterade med romanen "Svinalängorna" 2006.
Annons

Hur har dina planer och ditt jobb förändrats av coronakrisen? 

– Allt utåtriktat ställdes omedelbart in. Allt från biblioteksbesök, författarturnéer till planerade skrivkurser. Kastade då om i arbetsschemat. Klev in i skrivgrottan för att färdigställa del två i den romansvit jag håller på med.

Hur orolig är du för viruset och dess konsekvenser? 

– Mycket orolig eftersom kulturbranschen som är en bräcklig plats där de flesta kulturarbetare inte har några fasta anställningar. För många konstnärer, dirigenter, skådespelare, musiker, författare, fotografer, regissörer, dansare, kompositörer, scenografer, koreografer, sångare innebär inställda jobb ekonomisk katastrof. Dessutom faller svensk kultursektor utanför gängse stödsystem. Många har enskilda firmor som måste läggas ner. Man omfattas varken av sjukpenning eller A-kassa. Tack och lov har vi en regering som tagit fram olika stödpaket som underlättar något. Men läget är minst sagt bedrövligt. Säkert kommer olika kulturarrangörer, särskilt i den ideella sektorn, att måsta lägga ner sina verksamheter ändå.

Annons

– För egen del klarar jag mig okej som läget är just nu. Detta helt enkelt på grund av att jag råkar ha ett fyraboksavtal och därmed ett givet arbete de kommande fyra, fem åren.

Med ”Bomullsängeln” inleder Susanna Alakoski en svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela nittonhundratalet.

Vad kan man som konsument göra för att stötta kulturlivet i det här läget? 

– Låna böcker på biblioteket. Många böcker, gärna poesi. Låna filmer. Stödköp en bok du inte tänkt dig. Bilda digitala bokklubbar, filmklubbar. Erbjuder kulturarrangörer digitala konserter eller föreställningar, se dem. Bli medlem i en konst- eller kulturförening. Fråga kulturföreningarna lokalt på din egen ort hur du kan stötta.

Hur tar du själv till dig kultur under krisen? 

– Besöker biblioteket frekvent. Läser och skriver, ser som många andra serier. Ser film. Lyssnar på radio, på Spotify.

Annons

Vilket är ditt bästa kulturtips i karantäntider? 

– Personligen läser jag mest sådant som hör till mitt eget skrivande. Just nu handlar det om historisk fakta och litteratur. Fjärrlånar böcker och förundras över att biblioteken fungerar så väl i dessa lockdown-tider. Utöver det lyssnar jag på böcker och då väljer jag ofta romaner jag kanske inte annars skulle läst. Till exempel Snöstormen av Vladimir Sorokin. Ser som många andra även serier och bland dem är Unorthodox, Exit och Unbelievable favoriter.

Vilken kulturpersonlighet skulle du vilja lyfta särskilt? 

– Väljer att lyfta de mindre teaterscenerna som verkar lokalt i vårt avlånga land, Giron Sámi Teáhter, Norrbottensteatern, Skillinge Teater och Riksteatern som servar hela landet med kultur med flera.

Vilka är dina planer för framtiden? 

– Har bokat om det mesta av det jag ställde in under mars-juli till hösten. Vill hoppas och tro att Corona-krisen är över till dess. Om den inte är det får jag väl påbörja arbetet med del tre i bomullssviten…

Annons

Susanna är aktuell med Bomhullsängeln som släppts som storpocket. 

Läs mer:

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons
Annons