0:50

Efter reklamen: 5 stressfällor som förstör din sömn

(0:50)

”Jag sov så dåligt i natt – det måste bero på fullmånen”.

En fras vi alla har hört, och säkert själva slängt oss med. Att fullmånen påverkar nattsömnen är något många ser som en skröna, och något att skylla en svajig natt på. Men det är faktiskt mer än så – månen kan påverka hur bra vi sover under flera nätter varje månad.

Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, och har forskat på fullmånens inverkan på sömnen. Benedict har dock inte fokuserat på just fullmånen, utan månens olika faser.

– Det jag har jämfört uppstigandefasen med avtagandefasen, det vill säga den halvan av måncykeln när månen reflekterar mer och mer solljus med den när ljuset avtar, säger Christian Benedict till Aftonbladet.

Så har du använt emojis fel – det här betyder de egentligen

Männen kan sova sämre vid fullmåne

Med hjälp av 852 sömnutredningar gjorda i hemmiljö som samlats in under 20 års tid har Benedict kunnat dra olika slutsatser. Det han bland annat märker är att det främst är män som sover sämre när det närmar sig fullmåne, ibland i en period på flera dagar fram till fullmånen.

– Deras sömneffektivitet minskade med i genomsnitt 3,5 procent och tiden de var vakna ökade i snitt med 15 minuter. De hade svårare att somna och vaknade oftare. Hos kvinnorna syntes inte samma påverkan, säger Christian Benedict till Aftonbladet.

Pratar du och din partner olika kärleksspråk? Här är 6 saker att tänka på

En förklaring kan vara att männens hjärnor är känsligare mot ljus, och ju större månen blir på himlen, desto ljusare är det om natten.

Benedict påpekar dock att hans studie inte gör att man kan slå fast definitivt att män sover sämre än kvinnor under månens uppstigandefas, utan att det kan finnas många faktorer som påverkar.

– Det finns många faktorer vi inte känner till. Vi vet inte åldern på personerna i studien och inte heller vet vi vilken fas av menstruationen kvinnorna befann sig i. Att månfasen är 29,53 dagar och en menstruationscykel i snitt 28 dagar kan ju tyda på att det finns samband, säger han.

Mer läsning

Femina