Trendar: InredningMat och dryckResor

Svensk studie: Att ta selfies är inte alls självupptaget och ytligt

08 apr, 2019 
AvEmma Castman
Många associerar selfies till något självcentrerat och ytligt. Men ny forskning från Göteborgs universitet visar att fotograferandet faktiskt är betydelsefullt för interaktionen med andra människor.
Annons

För ett tag sedan uppskattade teknikjätten Samsung att vi i genomsnitt kommer att ta 25 000 selfies under vår livstid. Men trots att vårt fotograferande inom loppet av några år har blivit ett stort globalt kulturfenomen finns det inte särskilt mycket forskning på ämnet. Det här är något som Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign, och Thomas Hillman, docent i pedagogik, bestämt sig för att göra något åt.

Tillsammans har de undersökt vilken betydelse selfien har i kommunikationen mellan människor – och kommit fram till ganska intressant fakta.

– Vi såg att selfies fungerar som ett lekfullt utbyte av visuell information, samtidigt som det är ett sätt att uttrycka sig och kommunicera med andra. Foton som snabbt delas genom sociala medier, exempelvis Snapchat, frammanar en känsla av att vara tillsammans och förstärker gemensamma känslor och upplevelser över tid och rum. Man kan sitta på vitt skilda platser och ändå skapa en känsla av närhet genom att utbyta selfies, säger Alexandra Weilenmann från Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Annons

Resultatet av studien visar alltså att selfien är mycket mer än en självupptagen och ytlig handling. I stället menar Alexandra Weilenmann och Thomas Hillman att fotograferande har blivit en slags sociala aktivitet som frambringar en känsla av gemenskap.

Viktigt att själv synas i bilden

För att förstå fenomenet på djupet var Alexandra Weilenmann och Thomas Hillman noga med att fånga det naturliga fotograferandet. De valde därför att observera selfieskapandet på olika offentliga platser, så som museer, zoo, centrala platser i städer, och utanför festivaler – främst i Sverige, men också runt om i världen.

– När vi gjort observationsstudier har vi sett att det är mer kraftfullt att placera sig själv i en bild framför bakgrunden där man befinner sig. För att tala om var man är. Det är mindre intressant att bara skicka en bild på en plats eller ett föremål, säger Alexandra Weilenmann i en intervju med SVT.

Annons

Studerandet av folk har även lett till att författarna lagt märke till att fotograferande har blivit mer och mer inbäddat i det vardagliga livet och i sociala situationer.

– Det har blivit en vana att använda teknik samtidigt som vi gör något annat. Det sker få olyckor i förhållande till hur stor användningen av tekniken är, säger hon till SVT.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Annons