För Amanda Edvardsson har det senaste halvåret varit som en dröm.

Efter studentexamen hemma i Borås förra sommaren reste hon över Atlanten för att ta jobb som au-pair hos en familj med två barn i San José, Kalifornien. Sedan dess har hon lärt pojken i familjen att somna i egen säng, hon har gått en kurs i management på college, tagit amerikanskt körkort och framförallt mött nya vänner för livet genom andra barnflickor från hela Skandinavien.

Amanda Edvardsson från Borås är ett år som au-pair hos en familj i Kalifornien.

– Jag tycker mycket om barn och ville lära mig språket ordentligt och den amerikanska kulturen. Det blev verkligen så som jag hoppades. Värdfamiljen jag bor hos är också toppen, säger Amanda Edvardsson när hon efter nästan två dagar har samlat sig så pass mycket att hon orkar berätta om skräckupplevelsen som vände upp och ner på hela USA-äventyret.

Amanda hade åkt med sina tjejkompisar till San Fransisco för att följa och heja fram stadens stolthet San Francisco 49ers i Super Bowl-finalen mot Kansas City Chiefs. De hade varit på stan och handlat röda 49ers-tröjor och sett nästan hela matchen inklusive Shakiras och Jennifer Lopez rykande halvtidsshow hemma hos en killkompis när de bestämde sig för att möta upp fem andra vänner på en bar i pirområdet.

Amanda hade laddat för Super Bowl hela dagen med sina tjejkompisar Deija, Sofia och Emilia. Amanda sitter längst till höger.

Hon berättar att det bara var en kvart kvar av matchen när stämningen i fullsatta Polo Grounds Pub and Grill ändrades helt.

– Vi hade precis kommit dit när jag hörde en krasch bakom ryggen av ett ölglas som åkte i marken. När jag vände mig om såg jag en man som höll stryptag om sin flickvän och släpade henne mot utgången. Tack och lov blev han stoppad av vakter och utslängd, berättar Amanda och beskriver hur hon och hennes tjejkompisar försökte att glömma den obehagliga händelsen och fokusera på upplösningen av matchen.

Kröp mot köket

Det stod 2.30 kvar av matchen på klockan på tv-skärmen, det kommer Amanda Edvardsson aldrig att glömma. När första skottet kom.

– Jag vet inte exakt vad jag gjorde, det enda jag minns är hur jag slängde mig på marken och började krypa på alla fyra längs baren och ut mot köket för att försöka  gömma mig där. Vi var alla nio tjejer samlade och alla fick samma instinkt och kröp åt samma håll, berättar Amanda och lägger till att många andra sprang åt nödutgångarna men att det var fullständig panik.

– Tv-apparaterna stod på full volym och folk skrek men det enda jag hörde var smällarna, berättar Amanda Edvardsson.

 

Amerikanska NBC rapporterade om skjutningen.

Enligt rapporterna i amerikansk media avlossades sex skott inne på restaurangen men Amanda är säker på att hon hörde sju. Tre när hon kröp mot köket och fyra när hon gömde sig och väntade på att skytten skulle upptäcka deras gömställe. Så som Breivik hade gjort i massakern på Utöya och så som hon sett på tv-bilder från skolskjutningar i USA.

– Så många gånger man har läst och hört om skjutningar i USA och plötsligt var man mitt i det. Jag har aldrig varit så rädd och så inställd på att dö. Stället var så litet och jag tänkte att det inte spelade någon roll om någon ringde polisen, han kommer hinna döda oss alla innan de kommer.

Polisen kom med helikopter

Hon vet inte hur länge de stod och tryckte och kramade om varandra i köket. Men Amanda hade hunnit ringa och väcka sin mamma hemma i natten i Borås med för varje förälders mardrömssamtal ”Mamma, det är nån som går runt och skjuter, vi har gömt oss”. När skotten hade tystnat och polisen kom till platsen med helikopterpatrull och insatsstyrka stod Amanda och hennes vänner fortfarande i restaurangköket och stela av skräck.

– När polisen kom släppte allt. Plötsligt kände jag att jag hade ont i mitt ben som jag hade slagit i och tårarna började forsa.

Svenskorna bild inifrån baren innan kaoset bryter ut.

De fick veta att skytten som Amanda hade känt igen mycket riktigt var den man som bara minuter tidigare på kvällen hade blivit utkastad efter att ha terroriserat sin flickvän – och som Amanda själv stått 30 centimeter ifrån när ölglaset gick i backen.

– Det behövdes tre vakter för att få ut honom så det var uppenbart att han var aggressiv. När han kom tillbaka såg min kompis att han hade ett blodigt jack i huvudet, berättar svenskan vidare om mannen som kunde gripas av polisen när han försökte fly och kraschade med sin bil i ett trafikljus.

”Kunde slutat mycket värre”

Som av ett mirakel träffades ingen på baren av kulorna.

När en av restaurangägarna intervjuades i media sa han att det ”kunde ha slutat mycket värre” och att ”alla hade ren tur som inte blev skadade”.

För Amanda Edvardsson kommer det ta lång tid innan hon har hämtat sig från upplevelsen. Värst är det på nätterna nu efteråt eller om hon hör en hög smäll. 

– Jag kände att han sköt för att träffa men kanske var han bara ute efter att skrämmas och hämnas. Det kommer att ta tid att bli av med bilden av hur folk slängde sig på golvet. Som tur är har jag fina vänner här som jag kan prata med det hemska om, vi stöttar varandra, säger Amanda Edvardsson och berättar att hennes värdfamilj har bjudit hem alla de andra åtta svenska tjejerna i helgen för att de ska få träffa en gruppsykolog.

Amanda har bestämt sig för att stanna i USA. Men hon kommer att vara försiktigare och tyvärr också räddare.

– Vi kommer nog inte gå ut alls på ett tag och när jag gör det igen kommer jag vara mer noggrann med var jag står i en lokal och ha blicken mot utgången. Dessutom ska jag ha för vana att ta reda på adressen. När vi stod i köket och folk skrek om att ringa 911 var det ingen som kunde uppge exakt var vi var.