Svenskarna är positiva till böter mot fimpar på marken

Under 2011 kom lagen som gjorde det möjligt för polisen att bötfälla den som skräpar ner offentligt. Men undantaget för regeln var mindre avfall som tuggummi, snus och cigarettfimpar.

Tidigare i år kom resultatet av den Sifoundersökning som Håll Sverige Rent beställt gällande svenskarnas uppfattning om naturens nedbrytningsförmåga. Och resultatet var chockerande. Åtta av tio svenskar underskattade mängden tid det tar för en cigarettfimp att brytas ner. 83 procent av deltagarna trodde att nedbrytningen av en cigarett med filter tar mindre än 25 års tid. 53 procent trodde att det tar mindre än 5 år.

Svaret?

Enligt Håll Sverige Rent är det mest sannolikt att en cigarett med filter inte bryts ner alls och de menar att fimparna i sin tur riskerar att hamna i haven som mikroplast. Men tiden det tar för omvandlingen till mikroplast tar mellan 1 till 100 år för filtret från en cigarett, enligt rapporter från TT.

– Idén med ett filter är ju att ta bort det farliga för rökaren, och då fastnar det i filtret. Därför innehåller de ju en hel del gifter som är dåliga för både människor, djur och natur, säger Johanna Ragnartz, VD för stiftelsen Håll Sverige Rent till Göteborgs Posten.

Läs även 5 små saker som kan göra skillnad för miljön

Svenska folket är positiva till böter

Under en kongress i maj kom Miljöpartiets förslag för att minska nedskräpningen – 800 kronor böter för den som slänger snus och cigarettfimpar på marken, enligt rapporter från Sveriges Radio.

I Trelleborg togs beslutet om direkt bötfällning vid cigarettfimpning på gatan under sommaren, rapporterar Kvällsposten. En bestämmelse som planeras träda i kraft under 2019 och ses av kommunen som ett steg mot bättre både miljöhållning och hälsa.

I sommar kom nästa Sifoundersökning på beställning av Håll Sverige Rent och visade att 93 procent av de deltagande svenskarna håller med trelleborgarna – den som kastar cigarettfimpar på marken bör bötfällas. Varje år beräknas det slängas omkring en miljard fimpar på marken i Sverige, enligt statistik från Håll Sverige Rent. Ändå är det i de flesta kommuner inte olagligt, eftersom det räknas som ”småskräp”.

Svenskarna vill att det ska bli förbud mot att fimpa på marken

Svenska folket är positiva till ett förbud mot att slänga fimpar på marken. Foto: IBL/Shutterstock

”Vi har alla ett gemensamt ansvar”

Men någon klar definition av vad som är ”småskräp” finns inte i dag och en lagändring med direkt bötfällning menar Johanna Ragnartz, VD för stiftelsen Håll Sverige Rent, skulle underlätta jobbet för poliserna.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar i den gemensamma miljön. Finns det ingen papperskorg och jag har suttit och ätit en hamburgare så får jag ju gå och leta en papperskorg, jag kastar det ju inte på marken. Varför skulle rökaren vara exkluderad från detta? Jag tycker att man får röka, äta och dricka hur mycket man vill men ta ansvar för ert eget beteende, säger hon till Göteborgs Posten.

Böter mot fimpar på marken – en bra eller dålig idé?

'); jQuery('#polls-81').detach().appendTo('#polls-81-wrapper'); jQuery('#polls-81-loading').detach().appendTo('#polls-81-wrapper'); });
Loading ... Loading ...

Läs även:

5 miljövänliga spartips för hemmet

Plast, papper eller tyg? Detta är den bästa påsen!

Så shoppar du miljövänligt mode – 4 konkreta tips!

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: