De bästa serierna och dokumentärerna på SVT i höst
Slå på ljud

Hösten närmar sig med stormsteg och i takt med att mörkret faller lockar tv-soffan mer än någonsin. Här listar vi säsongens nyheter på SVT – perfekt för dig som törstar nya livliga serier och spännande program.

Fredsmäklaren

Fredsmäklaren på SVT

Den finska serien Fredsmäklaren är en av många nyheter på SVT i höst.

Finsk thrillerserie om internationell vapenhandel, fredsförhandlingar och de mångdimensionella relationerna mellan maktens människor.

Premiär: 4 september

Muren

Nytt underhållningsprogram där den bredaste allmänbildningen lönar sig. Modiga tävlande ska nämligen försöka vinna över experter i kunskap om deras egna ämne. Programledare är Kattis Ahlström.

Premiär: 5 september

Giftattacken i Salisbury

Giftattacken i Salisbury på SVT

Dokumentärserien Giftattacken i Salisbury kommer i fyra avsnitt.

Dokumentärserie i fyra delar om när den tidigare ryska militären och dubbelagenten för Storbritannien, Sergej Skripal, och hans dotter Julia förgiftas med nervgiftet Novitjok i Salisbury 2018.

Premiär: 5 september

Sveriges starkaste familj

Tävlingsprogram där sju vältränade familjer utmanar varandra i fysiska utmaningar och mentala prövningar. Programledare är Susanna Kallur och André Pops.

Premiär: 6 september

Lurad på kärlek och miljoner

Lena blir blixtförälskad i Alfred. De fick kontakt på en dejtingsida och Alfred fick Lena att känna sig både sedd, vacker och uppskattad. Fram tills att sanningen kom i kapp – Alfred fanns nämligen inte på riktigt.

Premiär: 6 september

Livstid

Norsk dramaserie i åtta delar där tittarna får följa de brott som polisutredaren Victoria Woll och hennes team löser – samtidigt som det bjuds på pusselbitar i historien om hur Victoria 20 år senare sitter i fängelse.

Premiär: 13 september

Sommaren -85

Serie skapad efter en idé av Emma Hamberg och Denize Karabuda. Utspelar sig i Västra Götaland 1985 och handlar om femtonåriga Lena (Elina Sätterman) och hennes mamma Åsa (Emma Broomé) som längtar bort från det lilla Braxinge.

Premiär: 14 september

White Wall

White Wall på SVT i höst

Vera Vitali spelar i den nya serien White Wall.

Thrillerserie i åtta delar med bland andra Vera Vitali och Mattias Nordkvist i huvudrollerna. Tre arbetare dör i en mystisk sprängningsolycka djupt nere i ett gruvschakt. Händelsen mörkläggs samtidigt som envisa rykten om ett mystiskt fynd börjar spridas.

Premiär: 20 september

Prio 1 – i förövarnas spår

Dokumentärserie om när Facebook 2017 slår larm om att det delas olagliga bilder och filmer mellan två konton i Sverige. På det delade materialet förekommer sexuella övergrepp på barn och fallen hamnar hos NOA, Nationella Operativa Avdelningen, i Stockholm.

Premiär: 27 september

Utredningen

Mordutredaren Jens Möller får höra att en hemmagjord ubåt med en svensk journalist och ubåtens ägare har försvunnit. Efter en stund kan ägaren räddas – men var är journalisten? Det här är ett kriminaldrama i sex delar om polisarbetet som ledde fram till lösningen på mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Premiär: 28 september

En våldsam kärlek

Var fjärde kvinna utsätts någon gång för våld i en nära relation, men varför är det så få som anmäler sina män? I den här dokumentärserien får tittarna höra de verkliga berättelserna från fyra av de tusentals kvinnor som drabbats.

Premiär: 29 september

Du Clarar mer än du tror

Du Clarar mer än du tror på SVT

Clara Henry är just nu aktuell med Du Clarar mer än du tror.

Clara Henrys PT har tröttnat på att Clara ger upp hela tiden och bestämmer sig för att ge henne fyra mäktiga utmaningar som ska bevisa för henne att hon klarar mer än hon tror.

Premiär: 1 oktober

Den gröne slaktaren

Anne Lundberg och Paul Svensson utmanar några av våra mest folkkära maträtter med nya råvaror som du inte visste att du kunde äta – för faktum är att bara tio procent av växtriket är utforskat som föda.

Premiär: 1 oktober

Framtiden runt hörnet

Framtiden runt hörnet på SVT

Är du också nyfiken på framtiden? Spana in Framtiden runt hörnet.

Vetenskapsjournalisten Emma Frans och komikern David Sundin ger sig ut för att träffa de som jobbar vid forskningens frontlinjer. Målet? Att ta reda på hur vår vardagsframtid kommer att se ut.

Premiär: 14 oktober

Sorgen och jag

Den 27 februari 2018 dör Claes Elfsbergs dotter Hanna i cancer, endast 30 år gammal. I serien, som är i två delar, delar Claes med sig av sorgen, möter andra som mist någon och träffar experter som under sina yrkesliv kommit i kontakt med sörjande.

Premiär: 22 oktober

Våra barns hemliga liv

Vad tycker, tänker och gör egentligen våra barn när ingen ser på? Och vad händer när en grupp småttingar möts för första gången? Under tre veckor får ett gäng fyra- till sexåringar stifta nya bekantskaper och lära sig saker i en spännande miljö med riggade kameror. Barnen följs av två av landets främsta barnpsykologer som studerar och förklarar barnens samspel.

Premiär: 26 oktober

Barnmorskorna

Barnmorskorna på SVT

Barnmorskorna är en av många spännande nyheter på SVT i höst.

Serie i tre delar där tittarna får träffa fyra engagerande barnmorskor och deras kollegor – som alla jobbar kring ögonblicket som förenar människor, när ett barn blir till.

Premiär: 26 oktober

Bryssel calling

Serie i sex delar där tittarna får följa med de svenska EU-politikerna Alice Bah Kuhnke, Sara Skyttedal, Jytte Guteland och Fredrick Federley, på deras jobb i EU:s korridorer under ett år.

Premiär: 3 november

Jakten på en mördare

Film om det som kom att bli den största brottsutredningen i Sverige sedan mordet på Olof Palme. Den 20 mars 1989 försvinner nämligen tioåriga Helén Nilsson spårlöst från sitt hem i det lilla samhället Hörby. Ett par dagar senare hittas hennes kropp – och en intensiv jakt på hennes mördare inleds.

Premiär: 15 november

Lerins sommarö

Lerins sommarö på SVT

Följ med Lars och Junior till deras lantställe.

Lars och Junior återser några av lärlingarna i den nya serien Lerins sommarö. Tillsammans bjuder de in både nya och gamla vänner till sitt lantställe för att måla och konversera.

Premiär: 25 november

Älskade koskit

Serie i fyra delar där tittarna får en inblick i hur det är att driva jordbruk i Tornedalen. Att vara bonde där innebär nämligen hårdare klimat och kortare säsong. Samtidigt tar corona grepp om Sverige och frågan är hur allt ska gå ihop?

Premiär: 25 november

Vi forever

Dramakomedi i 18 delar som handlar om 13-åriga Joanna som bor på samma gata som sina tre bästa kompisar. De ska börja på högstadiet och Joanna har höga förväntningar på allt nytt som ska hända.

Premiär: November 2020

Standup Sketch Show

Standup möter skådespeleri när några av Sverige mest populära komiker bjuder in till en oförglömlig skrattfest. Varje avsnitt består av åtta till tio sketcher och framförs av sju till åtta olika komiker.

Premiär: 12 december

Vår tid är nu

Vår tid är nu på SVT

I december har den sista säsongen av Vår tid är nu premiär.

Det är dags för den allra sista delen av dramaserien Vår tid är nu. Denna gång blir det fyra specialavsnitt som utspelar sig sommaren 1951 – det vill säga mellan den första och andra säsongen. För hur gick det egentligen till när Nina och Calle åter blev ett par?

Premiär: 25 december

Greta

Greta på SVT

Greta Thunbergs liv blir dokumentär.

En film om hur fenomenet “Greta” uppstod. I berättelsen får vi följa resan från en ensam och tyst sittstrejk utanför riksdagshuset i Stockholm till ett kungligt mottagande i New York.

Premiär: Vintern 2020

Det här var ett urval av nyheterna på SVT i höst och vinter. Datum och titlar är med reservation för ändringar.

Foto: SVT

LÄS MER:

13 svenska tv-serier att sträckkolla i helgen

Streamingtips? Här är kändisarnas favoritfilmer och serier

Mest läst