Feminas läsare skänkte begagnade glasögon

För en tid sedan skickade vi ut en vädjan på Facebook och Instagram om att skänka era begagnade glasögon till oss. Vi har i flera omgångar samarbetat med Synoptiks biståndsorganisation Optiker utan gränser, som reser ut i världen och delar ut glasögon till behövande. I år kom det, inom loppet av bara några veckor, 405 par hit till redaktionen.

– Det är fantastiskt vilka omtänksamma och vakna läsare vi har, säger Ulrika Norberg, Feminas chefredaktör. Det känns väldigt bra att vi tillsammans kan göra skillnad för medmänniskor på det här viset.

Resan i våras gick till Peru i Sydamerika. Tidigare har organisationen besökt Bolivia, Guatemala och Nicaragua och gemensamt för länderna är att det finns ett stort behov av hjälp:

– Glasögon är en för dyr utgift för många och på vissa håll finns det knappt en möjlighet att träffa en optiker, säger Lottie Funck Ekelund, som är marknadsdirektör på Synoptik.

Optiker och assistenter åker därför ut till byar och förstäder för att genomföra undersökningar och dela ut glasögon, som har mätts och tvättats i förväg.

Jovana fick glasögon från Femina

Jovana kan äntligen läsa igen.

En av dem som sökte upp Optiker utan gränser på den senaste resan var Jovana, 45 år, som bor i Chimbote. Hon jobbar som hemhjälp sedan 25 år tillbaka – men hennes gradvis försämrade syn har gjort det allt svårare för henne att arbeta. Hon bär nu ett par glasögon, som är skänkta av en Femina-läsare, med styrka -4.00. Det betyder att hon kan läsa igen och då framför allt recept, eftersom hon lagar mat och bakar mycket i sitt yrke.

Natalie Glasögon

26-åriga Natalie fick både glasögon och solglasögon från Feminas insamling.

Också Natalie, 26 år, fick både glasögon och solglasögon från Feminas sändning. I Peru är många ute i solen flera timmar i sträck varje dag och skador från UV-strålar ökar risken för flertalet ögonsjukdomar. Bästa skyddet är att bära solglasögon.

Enligt en undersökning har sju av tio svenska glasögonbärare minst ett par hemma som de inte längre använder. Det betyder att det troligtvis finns runt 9 miljoner glasögon som ligger bortglömda när de i själva verket skulle kunna vara till glädje för någon annan. Att inte kunna se ordentligt stänger dörrar och släcker drömmar, både för barn och vuxna. Det är svårt att arbeta och försörja sig och lätt att hamna efter i skolan.

Ciara från Peru fick glasögon av Feminas läsare.

Ciara i sina första glasögon. Sammanlagt kunde Optiker utan gränser ta med sig fler än 400 par glasögon till Peru från Femina.

Vid det här laget har Optiker utan gränser hjälpt fler än 23 000 människor – och över hälften av dem är kvinnor. Varje par som skänks och delas ut innebär med andra ord en livsförbättring för någon annan.

Lottie Funck Ekelund på Synoptik:

– Tacksamheten och glädjen vi har mött vill vi skicka vidare till alla som har skänkt glasögon.

FAKTA/SYNFEL

• Över 250 miljoner människor beräknas ha nedsatt syn.

• Det går att avhjälpa eller förebygga 80 procent av alla synnedsättningar. Brytningsfel är den främsta orsaken till att man ser sämre och det bästa och vanligaste hjälpmedlet för detta är glasögon.

• I låginkomstländer är grå starr ofta orsaken till blindhet – och kan förebyggas med ett par solglasögon.

Nu börjar vår nästa glasögoninsamling – läs mer här!

FOTO IBL, ANNA HUHTALA-HALLDÉN

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: