Trendar: InredningMat och dryckResor

Brutit upp med din partner? 5 viktiga saker att tänka på digitalt

18 okt, 2021 
AvEmma Castman
AvEmma Castman
Byt lösenord, koppla ifrån smarta enheter och rensa upp historiken är tre exempel på viktiga saker att göra efter att du brutit upp från ett förhållande. Lin Valenti, Partner Development Manager på F-Secure, berättar mer, och förklarar varför!
Annons
TV: Brutit upp med din partner? – 5 viktiga saker att tänka på digitaltBrand logo
TV: Brutit upp med din partner? – 5 viktiga saker att tänka på digitalt

Har du och din partner nyligen bestämt er för att gå skilda vägar? Då kan det vara läge att se över din digitala närvaro, inte minst om uppbrottet var stormigt och du upplever ditt ex som hämndlysten. Vill det sig riktigt illa kan hen nämligen orsaka stor skada digitalt.

Här tipsar Lin Valenti om hur du bäst bryter upp med ett ex, online!

Lin Valenti
Gjort slut med din partner? Lin Valenti tipsar om hur du går vidare i en digital värld.

Så bryter du upp med din partner digitalt

1. Ändra lösenord

Det är högst troligt att ditt ex känner till lösenord som du använder dagligen. Kanske delade ni ett bankkonto online eller så kan hen dina inloggningsuppgifter till e-post, sociala medier eller streamingtjänster.

Annons

Det är viktigt att ett par, så snart de går skilda vägar, ändrar lösenord till sina personliga konton. Det är inte ovanligt att ex snokar på, eller rentav stalkar, varandra efter ett uppbrott. Byte av lösenord hjälper till att undvika en potentiell kränkning av integriteten, och här gäller det att ha starka, unika lösenord. Genom att ändra dessa regelbundet och använda en lösenordshanterare för att organisera dem, gör du det också enklare för dig själv att i framtiden hålla koll på dina lösenord.

2. Rensa upp historiken

Chansen är stor att du har använt ditt ex surfplatta eller bärbara dator för att söka på internet, logga in för att betala en räkning eller kolla dina sociala medier. Om så är fallet är det troligt att alla dina lösenord har sparats och även historiken för det du surfade på. Se till att ta bort allt du behöver från enheten så att du kan dra ett streck över det förflutna.

3. Granska dina inställningar på sociala medier

Upprörda ex kan säga saker på sociala medier som de aldrig skulle säga ansikte mot ansikte. Om ni hade ett dåligt uppbrott och inte kan vara vänner, kanske du vill granska dina sekretessinställningar för sociala medier. För att undvika offentligt drama, börja med att blockera ditt ex så att din profil blir osynlig för denne. Då blir ditt ex profil osynlig för dig i sin tur.

Annons

Du bör också ”unfrienda” personer som är kopplade till ditt ex som du inte vill associeras med och ta bort taggar på dig själv från foton ur ditt och ditt ex fotoalbum på Facebook, för att nämna ett exempel. Med Facebooks anpassningsbara inställningar kan du styra informationen du delar med andra. Med några justeringar kan du anpassa inställningarna så att enbart dina vänner kan se din status, foton och relationsinformation. Det finns även en funktion där du kan se var din senaste sessionen påbörjades, således går det att se var du varit när du har öppnat Facebook, ett ex som har dig inloggad automatiskt kan då också se detta.

4. Koppla ifrån smarta enheter

Från virtuella assistenter som Amazons Alexa och Apples Siri till smarta glödlampor, vattenkokare, säkerhetskameror, termostater och videodörrklockor, många av våra "smarta" hushållsapparater är nu anslutna till trådlösa nätverk. Även om det är användbart på många sätt, kan denna teknik potentiellt missbrukas för att spåra och trakassera ett ex. Dörrklockor och kameror gör det möjligt att se vad någon gör från var som helst i världen; dörrsensorer kan avslöja när någon lämnar huset och lampor med smarta funktioner kan visa rörelser mellan rum.

Annons

Dessa enheter styrs ofta via ett lösenordsskyddat konto. Efter ett uppbrott kan du göra en lista över alla dina smarta enheter – gå igenom sekretessinställningar, ändra lösenord och uppdatera till en ny epostadress om det behövs.

För att lägga till ett extra lager av säkerhet, konfigurera tvåfaktorsautentisering. Med detta på plats måste du verifiera dig via en annan enhet för att autentisera dig när du loggar in. Detta sker vanligtvis genom en engångskod som skickas i ett textmeddelande, biometrisk skanning (fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller en autentiseringsapp). Målet med tvåfaktorsautentisering är att stoppa en obehörig person att hacka sig in på dina konton.

5. Sök efter stalkerware!

Stalkerware är en typ av applikation som kan användas för att övervaka och spåra någon, digital stalking med andra ord. Dessa appar installeras vanligtvis på en smartphone utan ägarens samtycke, och det är troligt att ägaren inte har en aning om att appen finns där. Dessa appar kan användas för att spåra en persons plats i realtid, få tillgång till samtalsloggar, läsa meddelanden, lyssna in via enhetens mikrofon och till och med komma åt kameran för att spionera på en person eller deras omgivning. Oroväckande nog registrerade F-Secure en stalkerware-ökning på nästan 300 procent under första kvartalet 2021. Ett vanligt tecken är att enheten drar mycket batteri och ofta upplevs varm.

För att söka efter stalkerware, ta en titt på enhetens applikationslista. Om det finns några appar som du inte känner igen, undersök vidare vad det handlar om. Ett annat sätt att enkelt kontrollera är med ett antivirusprogram som söker igenom enheten efter kända hot.

Foto: TT

TV: 5 tecken på att din partner går i tankarna om att vilja separeraBrand logo
TV: 5 tecken på att din partner går i tankarna om att vilja separera
Annons