Vet du vad dessa 20 ord betyder? Välj rätt alternativ från listan – facit finns längst ner!

1. Klimakterium

A. Befruktning

B. Höjdpunkt

C. Övergångsålder

D. Miljöpåverkan

E. Bakterieodling

2. Insistera

A. Opponera sig

B. Envisas

C. Överbevisa

D. Låta påskina

E. Antyda

3. Lektor

A. Medeltida musikant

B. Mått på acceleration

C. Pensionerad militär

D. Del av koordinatsystem

E. Lärare vid högskola

4. Illustrativ

A. Idealisk

B. Händelserik

C. Skenbar

D. Uppmärksammad

E. Belysande

5. Sömsmån

A. Osynlig söm

B. Mönsterpassning

C. Tygkant utanför söm

D. Löst sydda stygn

E. Valbar söm på symaskin

6. Förlösa

A. Reda ut

B. Befria

C. Skilja åt

D. Avhjälpa

E. Mjuka upp

7. Oförrätt

A. Olycksfall

B. Kränkning

C. Osanning

D. Bestraffning

E. Missbedömning

8. Tongivande

A. Artig

B. Idérik

C. Pålitlig

D. Ledande

E. Övertygande

9. Inte på långt när

A. För länge sedan

B. Långt ifrån

C. Långt fram

D. Långt senare

E. Inte på länge

10. Superlativer

A. Löften

B. Böner

C. Tillägg

D. Beröm

E. Argument

11. Essä

A. Utkast

B. Saga

C. Dikt

D. Skrivelse

E. Uppsats

12. Fiktiv

A. Symbolisk

B. Tecknad

C. Svårtolkad

D. Saklig

E. Påhittad

13. Koalition

A. Överlämning

B. Beslutsamhet

C. Förhandling

D. Sammanslutning

E. Överensstämmelse

14. Rugga

A. Ömsa skinn

B. Förpuppas

C. Byta fjädrar

D. Kläckas

E. Få vinterpäls

15. Åthutning

A. Tillrättavisning

B. Kraftigt ryck

C. Avståndstagande

D. Hård örfil

E. Beskyllning

16. Följaktligen

A. Naturligtvis

B. Därför

C. Säkert

D. Ändå

E. Verkligen

17. Överpröva

A. Föra till högre instans

B. Upprepa ett experiment

C. Få någon ur balans

D. Utvidga ett statistiskt urval

E. Förlänga en tjänst

18. Utblottad

A. Utfrusen

B. Generad

C. Smutskastad

D. Ruinerad

E. Avklädd

19. Extremiteter

A. Inre organ

B. Ryggkotor

C. Armar och ben

D. Ledband

E. Fina blodkärl

20. Parlör

A. Rådgivare

B. Förförare

C. Liten ordbok

D. Missöde

E. Föredragshållare

 

Rätt svar: 
1 C
2 B
3 E
4 E
5 C
6 B
7 B
8 D
 9 B
10 D
11 E
12 E
13 D
14 C
15 A
16 B
17 A
18 D
19 C
20 C


Läs även

Svenskas mest felstavade ord – hur många klarar du?

11 roliga särskrivningar som gett en helt ny innebörd

Mammorna provar trendiga badkläder – för att visa hur galet opraktiska de är

Han gör konst av sin rumskompis stök

Artikeln publicerades först på Allakorsord.