Mamma och son leker tillsammans

Tidigare i år släppte SCB namnstatistiken för 2018, och bland det gångna årets mest populära titlar hitta vi Alice och William. De namn som ökade mest i popularitet var Hailey och Lias, medan intresset för Cornelia och Oscar minskade.

Namntrender kommer och går, och vi tenderar att inspireras av kändisar, kungligheter och tidigare generationer när vi letar efter namn på våra nyfödda. Men förutom det finns det ytterligare exempel på saker att tänka på innan man bestämmer sig – här är fem enkla men effektiva tips:

1. Kolla upp hur populärt namnet är

Om namnet är populärt eller inte spelar kanske ingen större roll, men det kan vara en rolig sak att titta upp och tänka till kring. Är det troligt att barnet kommer att ha flera personer i sin klass med samma namn, eller kommer hen ha ett unikt namn som väcker uppmärksamhet?

2. Undersök namnets betydelse noga

Ett namn kan ha flera olika betydelser. Oftast är innebörden ganska harmlös, men det kan alltid vara roligt att veta vad ens tilltänkta namn faktiskt betyder. Kolla också upp vad namnet betyder på olika språk för att säkerställa att det fungerar internationellt. Vissa översättningar kan nämligen förvåna.

3. Googla hela namnet

För säkerhets skull kan det vara bra att googla det tilltänkta namnet innan man bestämmer sig. Och då gäller det att söka på både för- och efternamn tillsammans. Ett enkelt tips som går fort att genomföra, men som kan komma med en hel del upptäckter.

4. Säg namnet högt och skriv ner det

Säg namnet högt flera gånger för att få en känsla av hur det upplevs, samt öva på att skriva ner det. Ens namn följer en genom hela livet och det är en fördel om det känns både lätt och rätt att säga och skriva.

5. Håller namnet över tid?

Först och främst – tänk på att namnet ska passa den tilltänka personen genom hela livet, det vill säga som barn, tonåring, vuxen och pensionär. Tänk också ett extra varv kring populärkulturella namn som är särskilt trendiga just nu – kommer de att kännas lika självklara om tio år eller är de mer som rolig grej för stunden? Det finns så klart inga rätt eller fel, det viktiga är att man känner sig säker.

Artikelinspiration: Cosmopolitan
Foto: TT/Shutterstock 

Läs mer:

Olga och 19 andra vintagenamn som spås bli heta 2019

Nya lagen: Här är förnamnen som får tummen ner

Detta är världens mest populära flicknamn just nu 

Mest läst