Trendar: InredningMat och dryckResor

Turistboom för Tjernobyl efter HBO-serien – så ser platsen ut i dag

11 jun, 2019 
AvEmma Castman
Intresset för HBO-produktionen Chernobyl är stort, och ända sedan premiären i maj har succén varit ett faktum. Något som gjort att antalet turister till den gamla kärnreaktorn och Pripjat nu har ökat.
Annons

Den 7 maj i år hade miniserien Chernobyl premiär på HBO. En serie om den allvarliga kärnkraftsolyckan som ägde rum norr om Kiev i dåtidens Sovjetunionen 1986. En olycka som helt ändrade synen på kärnkraft i världen.

Allt började med att Tjernobyls kärnkraftverket (reaktor fyra) i Pripjat exploderade, och till följd av det spreds radioaktiva partiklar med vinden – något som fick förödande konsekvenser för både människor och djur. HBO-serien skildrar bland annat människorna som arbetade på kärnkraftverket och olyckans första dödsfall, samtidigt som man får en inblick i hur makthavare till en början försökte mörka katastrofen.

Intresset för serien och olyckan har till och med gjort att antalet turister till den gamla kärnreaktorn och staden Pripjat har ökat. SoloEast Tours har sedan 1999 arrangerat resor till platsen, och nu uppger de att bokningarna har stigit med 30 procent i maj jämfört med förra året, samt att det hittills kommit in 40 procent fler bokningar inför sommaren.

Annons

Även arrangören Tjernobyl Tour uppger liknade siffror.

Besöka kärnkraftverket? Det får du uppleva

I och med att strålningen fortfarande är förhöjd i vissa områden kring Pripjat är det många som undrar om det är helt säkert att besöka platsen. Men att vistas där under kortare perioder anses faktiskt vara helt utan hälsorisker. Arrangörerna uppger till och med att man under ett besök utsätts för mindre strålning än under en flygning från Ukraina till Sverige.

Tjernobyls kärnkraftverk och Pripjat får inte besökas på egen hand, utan det är guidade turer som gäller. Under dessa turer ges man bland annat möjligheten att se reaktor fyra, som när den exploderade slungade upp nio ton radioaktivt avfall i luften. Numera är det förbjudet att vara närmare än 300 meter från platsen på grund av säkerhetsskäl.

Tjernobyl, reaktor fyra
I dag är reaktor fyra omsluten av en metallkonstruktion. Detta på grund av säkerhet. Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/TT

Några kilometer från reaktorn ligger den numera ödelagda staden Pripjat. Staden byggdes upp i samband med att kärnkraftverket etablerades och sågs för många som en framtidsstad. Innan olyckan hade Pripjat omkring 50 000 invånare, men efter Tjernobylkatastrofen övergavs staden helt. 36 timmar efter olyckan evakuerades nämligen befolkningen, och även om de blev lovade att få återvända till sina hem blev så aldrig fallet. Från drömlikt samhälle till mystisk spökstad – inom loppet av bara några timmar.

Annons

Nu, drygt 30 år senare är byggnaderna förfallna och övertagna av naturen. Nedan syns bilder på hur staden Pripjat ser ut i dag:

Affischer i Tjernobyl
Kvarlämnade affischer över forna sovjetiska ledare. Foto: Magnus Hallgren/DN/TT
Övergiven simhall i Tjernobyl
Övergiven och ödelagd simhall. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Karuseller i Tjernobyl
Fotografi på den övergivna nöjesparken som aldrig hann öppna. Foto: Magnus Hallgren/DN/TT
Klassrum i Tjernobyl
Spöklikt klassrum med rester från det som varit. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Annons
Trappa i Tjernobyl
I dag är byggnaderna förfallna och övertagna av naturen. Foto: Magnus Hallgren/DN/TT

Läs mer:

Annons