16224

I Marrakech finns livliga basarer, historia, avkopplande hamam, hemliga trädgårdar och palats – det är Tusen och en natt, fast på riktigt. Skribenten och modellen Susanne Raaf guidar dig till den magiska staden.

Så snart planet landat får du en glimt om vad Marocko har att erbjuda. Flygplatsen Ménara i Marrakech är trendig, med modern arkitektur som vackert smälter samman med de traditionella inslagen. Sedan Marrakech. Den röda sandstensmuren som omger staden inbjuder till drömmar om vad som väntar och så – BANG! Livliga gator med handlare som säljer doftande kryddor och grönsaker, lekande barn, åsnor som drar färgstarka hantverk till marknaden, affärsmän och -kvinnor i kostym på väg till jobbet.

Detta dynamiska lapptäcke till stad ger lust att utforska, blotta och sedan komma tillbaka för mer.

16033

Riad Dar One på är en himmelsk plats som erbjuder lugn och ro i hjärtat av medinan. Personalen är uppmärksam och charmig och interiören gör att du vill åka hem och skapa samma sorts väggar och badrum. Ägaren Jean Peres har renoverat riaden i modern minimalistisk stil med en rå känsla, kubformade skinnmöbler och djärva textilier. Hans eleganta hundar Loukoum och Tosca följer honom lojalt vart han än går och bidrar till den hemtrevliga känslan. Peres besöker riaden var morgon för att hjälpa gästerna att planera sin dag och han är bra på att ge insidertips om ställen att besöka och bästa ställena för shopping.
Adress: 19 Derb Jemaa El Kebir

Restaurang Al Fassia Gueliz serverar den bästa marockanska à la carte-maten i Marrakech. Den drivs av enbart kvinnor, vilket gör den ganska unik i ett land som har en mansdominerad kultur. Matsalen är elegant inredd i mustiga toner som kontrasterar vackert mot de vita dukarna. Boka ett av borden med kuddbeströdd sittplats för en mer avslappnad måltid.
Adress: 55 boulevard Zerktouni

16052

Restaurang Grand Café de la Poste har en vacker 20-talsinredning med träjalusier, korgstolar, stora takfläktar och palmer som vajar i den varma vinden. Stället andas kolonialtid. Den oerhört välsmakande maten är en blandning mellan det franska och det marockanska köket. Gör ett besök för lunch eller för en aperitif, speciellt på helgen då verandan är full av gäster, både lokalbefolkning och expats.
Adress: Hörnet Boulevard el-Mansour Eddahbi och Avenue Imam Malik

Den bästa marockanska maten hittar du inte på restaurang utan hemma hos marockanerna. Så om du inte får en personlig inbjudan föreslår jag att du dyker in i den labyrintliknande medinan och beger dig till matstånden och souken. Fråga runt och du kommer att guidas till den godaste maten Marocko har att erbjuda – som kefta tagine eller zaalouk. De bästa städerna för gatumat är Fez (styr kosan mot Achabine-området), Marrakech (Djemaa el-Fna och de omgivande gatorna) och Essaouira (nära hamnen vid slutet av Place Moulay Hassan).

Churchillbaren hittar du i det andlöst vackra hotellet La Mamounia på Avenue Bab el Jdid. Pianobaren är uppkallad efter hotellets mest kända gäst och ett av de stora drinkhålen i Marrakech. En skön, jazzig art deco-inredning med röda sammetssoffor, stolar med leopardtryck, bakgrundsbelyst bar och läderklädd väggar sätter en dekadent ton på kvällen.

16186

Det finns så mycket att se, göra och utforska i Marrakech men för mig finns det några ställen man absolut inte bör missa. Koranskolan Ben Youssef Medersa är en. Den grundades under 1400-talet och används för undervisning i islamiska skrifter, lag och rätt. Platsen är en lugn oas som erbjuder visuell skönhet med sina cederträfönster, sin utsökta marmor och rikligt ornamenterade design.

Den franske målaren Jacques Majorelles blomstrande hyllning till växtvärlden som senare blev hus åt Yves Saint Laurent är en hett eftertraktad plats för den som vill fly hetsen i medinan. Låt de färgglada tonerna av citrongult och koboltblått tillsammans med de prunkande palmerna, aloen och de flerfärgade blommorna förföra ditt sinne.

Den som vill uppleva ett medeltida Marrakech ska bege sig till garveridistriktet Tanneries. Garvarna har hållit till här sedan staden grundades och deras arbete är fortfarande en förindustriell process. Djurhudar färgas in i de otroligt vackra och färggranna kulörerna med hjälp av hundratals kar fulla av illaluktande vätskor. Produkterna kan ses och köpas i läderbutikerna nära porten och i hela souken.

Efteråt kan du unna dig ett besök på närmsta hamam, som Hammam de la Rose på 130 rue Dar El-Bacha som är en prisvärd fristad med vänlig personal och trevlig dekor. Skönhet och välbefinnande är subtilt sammankopplat i ritualen som hjälper till att rena kropp, själ och ande.

16218

Om du letar efter en pittoresk kuststad finns det ingen bättre plats att åka till än pittoreska och charmiga Essaouira knappt tre timmar från Marrakech.

Är du på jakt efter slående panoramavyer, hyr en bil och kör mot Atlasbergen. Ta Tizi-n-Tichka-passagen som vindlar sig genom bergen där berberna lever. Besök UNESCO-skyddade Kasbah Aït Ben Haddou och gå loss med kameran.

Ta dig sedan vidare i maklig takt till Ouarzazate, som även går under smeknamnet ”Dörren till öknen” och avnjut en lunch i skuggan på terrassen till restaurang Douyria, 72 Ave Mohammed V. Kör sista biten till slutdestinationen, pensionat Kasbah Azul som ligger inbäddat i hjärtat av palmlunden och Draadalen.

16238

Det här är stället för dig som älskar natur och är på jakt efter en lugn tillflyktsort. Den omgivande naturen smälter samman med det vackra huset som är byggt i naturmaterial i traditionsenlig teknik. Paret som driver Kasbah Azul jobbar ekologiskt. De odlar sina egna grönsaker och frukter som får du sedan får avnjuta i deras mat och den går milt uttryckt inte av för hackor. Om du är där under rätt säsong, be dem om några fikon från trädgården. Ren och skär njutning!

Passa också på att ta en promenad till staden Agdz och runtom i Draadalen. Upplev den lilla byn Tamnougalt och antika Kasbah des Caïds som byggdes på 1600-talet.

Tiden och landskapet har inte förändrats sedan urminnes tider och det dagliga livet fortgår oförändrat och i maklig takt. Får du tid över kan du ta en guidad tur till öknen på kamelrygg och njuta av camping i ett beduintält.

 

AV SUSANNE RAAF

 

Missa inte att läsa:

Kuba – Karibiens hetaste resmål
Vackra Venetien

Malta – Medelhavets doldis
Weekend i härliga London

Mest läst