Trendar: InredningMat och dryckResor

Utrikesminister Margot Wallström avgår — för att få mer tid med familjen

06 sep, 2019 
AvIda Gustafsson
I en exklusiv intervju med Dagens Nyheter avslöjar utrikesminister Margot Wallström att hon avgår. Men det är "inte i protest" säger den avgående ministern, utan hon vill helt enkelt få mer tid till att umgås med sin man, sina barn och barnbarn.
Annons

Dagens Nyheter fick som enda svenska tidning intervjua Margot Wallström där hon själv avslöjade nyheten att hon lämnat in sin avskedsansökan till Stefan Löfven och att hon avser att avgå i närtid.

– Jag gör det av familjeskäl, inte av protest. Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn. Det är ju så att ingen av oss blir yngre, och vi har under ganska lång tid levt mer eller mindre åtskilda, säger Margot Wallström i intervjun.

Margot Wallström har varit politiskt aktiv i cirka 40 år och när hon kom in i riksdagen 1979 var det Olof Palme som var statsminister och 1988 fick hon sin första ministerpost som biträdande civilminister i konsument- kyrko och ungomsfrågor i Ingvar Carlssons regering.

Margot Wallström uppger för Dagens Nyheter att hon vid flera tillfällen velat hoppa av politiken men att hon ändå varit kvar.

– Gång på gång har jag lovat min familj att jag ska komma hem. Sen blev det så att när Stefan Löfven tillträdde som ny partiledare tänkte jag att jag kan tänka mig att gå tillbaka till inrikes- och utrikespolitiken en tid till. Men jag känner av familjeskäl att nu är det rätt tid att sluta, säger Wallström.

Annons

Utrikesministerposten har varit hennes sedan riksdagsvalet 2014, och hon fick vid förra årets val förnyat förtroende på posten. Att det blev just nu som hon avgår beror på att hon själv bedömt tiden som mogen. Hennes politiska karriär har kantats av tunga poster hon var under en period EU-kommissionär och Förenta Nationernas generalsekreterarens särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld.

Hon poängterar att hon kommer att sluta med politiken, men engagemanget kommer inte att upphöra.

– Ja. Jag tänker inte sluta att vara engagerad. Om jag får mer tid vill jag gärna fortsätta att arbeta med några saker, som kvinnor, kärnvapen och klimatfrågan.

Vem som efterträder Wallström på utrikesministerposten är ännu inte bestämt.

Annons