Sedan 1956 har priset Ballon d’Or (Guldbollen) delats ut till världens främsta fotbollsspelare. Det är den franska fotbollstidningen France Football som står bakom priset och många menar att det är det mest prestigefulla man kan vinna som individuell fotbollsspelare.

Fram till i år har Ballon d’Or bara delats ut till män – men nu har äntligen en kvinna tilldelats utmärkelsen. 2018 års vinnare är den norska anfallsstjärnan Ada Hegerberg som till vardags spelar i franska Lyon.

Martin Solveig: Kan du ”twerka”

”Jag har inga ord. Det är otroligt. Det är ett stort ögonblick för mig. Jag vill avsluta mitt tal med en uppmaning till unga kvinnor världen över. Sluta aldrig tro på er själva!”, säger Ada Hegerberg bland annat i sitt tacktal.

Dessvärre slutar det inte där. Efter Ada Hegerbergs tal frågar en av galans värdar, den franska DJ:n Martin Solveig, om hon kan ”twerka” – en sexuellt utmanande dansstil där dansaren står lätt hukande och bredbent och skakar sina höfter och rumpa.

Den norska fotbollsspelaren svarar ”nej” och publiken tystnar. När Martin Solveig märker att hans kommentar inte mottagits med bravur försöker han i stället rädda upp situationen med att spela Frank Sinatras ”Fly Me To The Moon” och bjuda upp till dans.

Starka reaktioner runt om i världen

Den anmärkningsvärda händelsen på scen har fått tidningar runt om i världen att reagera och flera kända profiler har sågat Martin Solveigs uppträdande. Däribland den svenska landsslagsprofilen Johanna Almgren:

”För första gången delas detta pris ut till en kvinna. Då förstör den här låga jävla idioten detta ögonblick”, skriver hon på Twitter.

Även New York Times politiska reporter Astead Wesley har kommenterat händelsen:

”Äcklig stund: På den största stunden, på fotbollens finaste gala, väljer Martin Solveig att fråga Ada Hegerberg – som vunnit pris som världens bästa kvinnliga spelare – om hon kan twerka. Hennes reaktion säger allt”.

Ber om ursäkt på Twitter – och skyller på språket

I efterhand har Martin Solveig bett om ursäkt för sitt beteende. I en video på Twitter säger han bland annat:

”Jag är förvånad och överraskad av vad jag läser på internet, jag ville naturligtvis inte förolämpa någon, säger han, och förklarar att det hela var ett skämt – om än ett dåligt”.

Han säger även att han inte är tillräckligt bra på engelska och därför inte förstod att hans fråga kunde uppfattas som en förolämpning. Men även Martin Solveigs förklaring får världen att reagera. Frågan om Ada Hegerberg kunde ”twerka” ställdes nämligen på Solveigs modersmål, franska. Ett språk som även Ada Hegerberg behärskar.

Martin Solveig ska personligen ha bett om ursäkt till Ada Hegerberg och nyligen publicerade han en bild där de båda skakar hand med varandra. Till bilden skriver han:

”Jag förklarade för Ada och hon sa till mig att hon förstod att det var ett skämt. Hur som helst vill jag be om ursäkt till alla som har tagit illa vid sig. Det viktigaste är att jag vill säga grattis till Ada”.

Foto: TT 

Läs mer:

Ny Netflix-dokumentär blickar tillbaka på 70-talets feminism

Timbuktu stämmer Sverigedemokraterna på en miljon

Linnea Henriksson hyllas för Småtjejer: ”Viktigaste låten jag gjort”