1. Kryddblandning till yoghurten

Gillar ditt barn kanel på sin yoghurt eller gröt? Bra! Kanel är antiinflammatoriskt och perfekt att äta dagligen. För att boosta frukosten kan du blanda ut kanelen med kardemumma som är bakteriedödande, slemlösande och värmande vilket gör kryddan perfekt vid förkylnings- och halsinfektionstider. Göm även lite gurkmeja i kryddblandningen för sina antibakteriella egenskaper. Smaken från gurkmejan kan vara besk men försvinner helt tack vare kardemumman.

2. Juica!

Låt barnen göra sin egna jucier och därmed egna powerdrycker, laddade med vitaminer och mineraler. Pressa ner lite ingefära, citron och morot och de får en riktigt nyttig cocktail. Eller prova göra hälsodrycken Golden milk med lite mindre gurkmeja än receptet säger och addera istället lite agavesirap, sött, gott och nyttigt.

3. Baka kaka

Det bästa sättet att få i barn nyttigheter är genom onyttigheter? Nä, skämt å sido. Men nyttiga chokladbollar gjorda på dadlar har väl aldrig ett barn tackat nej till? Blanda ner lite ingefära och kanel i smeten så får barnet i sig antiinflammatoriska kryddor samtidigt.

4. Använd vitlök

Vitlök är vinterhalvårets räddare då den är starkt antiinflammatorisk och studier visar effekt på både bakterier och virus. Den innehåller även kalcium, järn, fosfor, selen, vitamin  A, B1, B2 och C-vitamin. Så krydda barnens favoriträtt med vitlök eller rör ihop ett gott vitlökssmör och låt barnen göra ett igelkotts-vitlöksbröd som det här. Både kul och nyttigt för immunförsvaret (åtminstone).

5. Gröna blad

Fullproppade med nyttigheter. De flesta gröna blad är verkligen oslagbara för hälsan. Men det är sällan i topp på barnens favoritmat. Så, gillar ditt barn smoothie är det bara att börja mixa ner ett par blad spenat för ett hälsosammare alternativ. Eller blanda ner hackad variant i pannkakssmeten.

6. Blomkålsmos

Om dina barn gillar potatismos så försök byta ut den mot blomkålsmos. Det blir supergott och blomkålen är en riktig vitaminbomb (speciellt B-vitamin) men är även fylld med viktiga mineraler. Win win!

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:

9 saker som förändras när du får ditt andra barn

5 nya sätt att äta havregrynsgröt

11 saker du inte ska säga till ett matkrånglande barn