vy-Asolo

Solen lyser honungsgult genom vinglasen som avtecknar sig mot grönskan i dalen långt nedanför. Det är sen eftermiddag i den venetianska byn Arquà Petrarca och orden räcker inte riktigt till för att beskriva de sköna omgivningarna.

Det vilar något drömlikt över de konformade och intensivt gröna kullarna sydväst om Padua. Italienarna kallar om-rådet Colli Euganei. De egendomliga höjderna har vulkaniskt ursprung och ligger utspridda i ett böljande vinlandskap. Även floran är speciell då både medelhavsväxter och alpina blommor trivs här.

Under tidig medeltid började furstar och rika handelsmän bygga villor på sluttningarna. Det var också då man i det närbelägna Venedig hämtade byggnadsmaterial till både hus och båtar härifrån.

ARQUÀ PETRARCA HAR ett av de finaste lägena i området. Här levde den världsberömde 1300-talspoeten Petrarca de sista fem åren av sitt liv– det sägs att han valde att dö med sina favoritböcker som huvudkudde och utsikten över dalen framför sig.

I dag kan du besöka hans hus, halvt dolt bakom cypresser och citrusträd, för att beundra vyerna och väggmålningarna – och kanske skriva ner dina intryck i en av husets gästböcker. Precis som Mozart, Shelley och Goethe gjort före dig.

En av kullerstensgatorna i byn slingrar sig förbi L’Enoteca di Arquà, en charmig vinbar som drivs av vinkännaren Pino Cesaretta. Pino finner stort nöje i att presentera traktens stolthet, det friska och strävt bubblande DOCG-vinet Fior d’ Arancio. (DOCG är Italiens högsta kvalitetsstämpel.)

– Missa inte att se någon av vingårdarna här, tipsar han. De är oftast öppna för besökare.

För den som vill dricka något ännu lättare erbjuder Pino en sval aperitif, Spritz Euganeo, som han själv skapat och som innehåller Fior d’ Arancio, apelsinskal, kinesiska dadlar och sodavatten.

HÄR FINNS OCKSÅ ett antal varma källor under jord vars hälsobringande effekter lockade redan under romartiden. Numera är trakten berömd för sina spaanläggningar.

Det finns hela nittio spahotell kring kullarna, flest i orterna Montegrotto Terme och Abano Terme. Ofta är det familjedrivna företag som erbjuder specialiserade behandlingar av hög kvalitet. Bland de många nöjda kunderna finns både idrottsstjärnor och Hollywood-skådisar.

Men Colli Euganei är inte det enda kuperade landskapet i regionen. Här hittar man såväl legendariska vindistrikt som Valpolicella och Soave som det för vandring och skidåkning välkända Dolomiterna.

Ett förbisett men mycket besöksvärt område är bergen rakt norrut från Colli Euganei räknat. Här ligger en trakt som lokalbefolkningen kallar Pedemontana, ”Vid bergets fot”.

Med sitt läge på gränsen mellan slätt och berg är det slående naturskönt. Sluttningarna täcks av fruktodlingar och vinfält medan städer och byar ligger på avsatser upp mot Alpernas höjder. Även här finns några fina exempel på Venetiens 2 000 renässansvillor.

Den idylliska staden Bassano del Grappa utgör med sina tre sammanlänkade torg och sin medeltida träbro en perfekt bas för att utforska Pedemontana. Utflyktsmålen är många, som den sagobokslika lilla staden Marostica, känd för sina schackpartier med mänskliga pjäser, eller Asolo som fungerat som konstnärskoloni de senaste tvåhundra åren. Varför förstår man genast när man kommer upp i stadens övre delar och möter de pastorala utsikterna i sköna Venetien.

L’Enoteca di Arquà

Inbjudande vinbar där du kan provsmaka lokala ostar och viner och låta ägaren Pino Cesaretta vägleda dig till distriktets bästa viner.

Via Castello 9, Arquà Petrarca
www.lenotecadiarqua.it

Fondazione Bisazza

Nyöppnat mosaikmuseum utanför Vicenza där modern design, arkitektur och konst samverkar i en fast utställning som i de flesta fall anknyter till traktens äldre mosaiktraditioner.

Viale Milano 56, Montecchio Maggiore
www.fondazionebisazza.it

Girolamo Luxardo

En firma för spritdrycker och vin som drivs av familjen som grundade den 1821. Bara autentiska smaksättningar, företaget äger till exempel 20 000 egna körsbärsträd.

Via Romana 42, Torreglia
www.luxardo.it

Ghiraldo Primizie et Enogastronomia

Mitt i lilla samhället Abano Terme finns denna ovanligt välsorterade delikatessbutik som enbart säljer produkter från trakten, inte minst vin.

Viale delle Terme 139,

Abano Terme
www.ghiraldo.it

Flyg till Venedig, ca 2 000 kr tur och retur med SAS. Därefter tåg, buss eller hyrbil norrut. Du måste inte ut till Venedig utan kan byta transportmedel i staden Mestre på fastlandet. Det går direkttåg mellan Mestre och exempelvis Bassano del Grappa.

AV ANDERS PIHL

FOTO ANDERS PIHL, COLOURBOX M FL

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.

Mest läst