Trendar: InredningMat och dryckResor

Vanliga namnen ingen vill döpa sina barn till

27 jan, 2021 
Åsa, Viveka och Kenneth blev bortplockade från namnlistorna under förra året. Här listar vi 10 vanliga namn som ingen förälder ville ge sitt barn under 2019.
Annons
8 Svenska kändisars namn på sina barn att inspireras avBrand logo
8 Svenska kändisars namn på sina barn att inspireras av

Namntrender kommer och går. Men Alice och Lucas lyckas hålla sig kvar som två av de mest populära namnen år efter år. 2019 toppade de listorna för nyfödda flickor respektive pojkar. Tätt följda av Olivia, Astrid, Liam och William.

Men för Åsa, Viveka och Kenneth verkar hoppet ute. Faktum är att inte ett enda barn fick något av dessa namn under förra året. Relativt vanliga namn, som flera tusen svenskar fortfarande bär, är nu på väg bort.

Här listar vi 10 vanliga namn som inte ett enda barn fick som tilltalsnamn under förra året. Statistiken kommer från Statistiska centralbyråns namnregister.

Namnen som inget barn fick år 2019:

1. Gunilla

Namnet Gunilla kommer från Gunhild och betyder strid. Olyckligt nog var det inte en enda förälder som stred för det namnet under 2019.

2. Agneta

Medelåldern för namnet Agneta ligger på 64 år för kvinnor i Sverige. Inte en enda bebis lyckades sänka den statistiken under förra året.

Annons

3. Krister

Det finns omkring 7000 män med tilltalsnamnet Krister, eller Christer, i Sverige. Inte en enda av dem föddes under förra året.

4. Åsa

I slutet av 60-talet fick namnet Åsa ett riktigt uppsving. Vilket förklarar att medelåldern för de som har tilltalsnamnet Åsa är 51 år gamla. Under 2019 fick dock ingen äran att bära namnet.

5. Pernilla

44 år. Så många jordsnurr har kvinnorna med namnet Pernilla levt enligt medelåldern. Men någon ettåring med det namnet existerar inte i dagsläget.

6. Kenneth

Två barn fick namnet Kenneth 2011, men sedan dess har namnet ekat tomt på namnlistorna.

7. Viveka

Ingen fick tilltalsnamnet Viveka under 2019. Året innan dess fick åtminstone fyra stycken detta vanliga tilltalsnamn.

8. Staffan

Namnet Staffan symboliseras för många med julen och då framför allt medlåten ”Staffan stalledräng”. Kanske var det därför inte ett enda barn fick namnet under förra året.

9. Margaretha

Namnet Margaretha har definitivt varit på modet inom kungliga kretsar. Flera drottningar och prinsessor i Sverige har genom åren burit namnet. 2019 ville dock ingen förälder ge sitt barn detta namn, trots dess kungliga glans.

10. Kenny

2003 döptes 20 pojkar till Kenny, och många fler under 90-talet. 30 år senare är namnet inte lika populärt.

Annons