ulrika-norberg-kronika

Om du fick ge ett råd, vad skulle det vara? Jag fick frågan för ett tag sedan av en eldsjäl som har skapat ett nätverk till stöd och inspiration för kvinnor. Det finns såklart hur många tänkbara och kloka svar som helst, men för mig var det rätt självklart: Var snäll – både mot dig själv och mot andra.

Tro nu inte att jag med snäll menar lydig eller beskedlig. Inte alls. Nej, det handlar om respekt och medmänsklighet. Att lyssna, försöka förstå, skapa sig en åsikt och handla därefter. I stort och i smått.

Kanske har de egenskaperna aldrig varit mer angelägna än nu när miljoner människor är på flykt. När familjer som har förlorat allt – utom möjligtvis hoppet – lider och det samtidigt finns krafter som hellre sätter upp stängsel än sträcker ut en hand. Som Theodor Kallifatides skrev i sin mångdelade tweet nyligen: ”Jag förstår inte riktigt hur den flyktingtragedi vi bevittnar debatteras som ett större problem för oss än för alla som genomlever den.”

Tidigare i höstas röstade FN:s alla medlemsländer ja till de nya globala utvecklingsmålen, som börjar gälla i dagarna. Det är många viktiga punkter på agendan: allt från att vi ska utrota fattigdom och bekämpa klimatförändringar till att stärka kvinnors rättigheter runt om i världen.

Det är löften som kräver beslutsamhet. Stefan Einhorn, professor vid Karolinska institutet och författare till boken Konsten att vara snäll, sammanfattar det bra: ”Tankar utan handlingar är tomma ord, utan större värde. Äkta snällhet är att använda sitt omdöme och omsätta sin vilja i handling.”

Empati och lyhördhet är också en del av vars och ens dagliga vägval. Någon som vet vad det innebär att inte vara snäll mot sig själv är Arianna Huffington, skapare av den omtalade nättidningen The Huffington Post.

Hon kollapsade av stress för några år sedan och har därefter predikat balans som ett sätt att mäta framgång (det vill säga inte bara i makt och pengar som är normerna i dag).

Hennes uppmaningar för att hitta rätt i tillvaron är 1) Tänk i första hand på hälsa och själslig ro. 2) Lär känna dig själv. 3) Pausa ofta och lev i nuet. 4) Var generös.

Visst känns de som utmärkta nyårslöften? Att ta vara på dagarna, fundera över prioriteringar, kanske sänka prestationsribban en aning och ge omtanke i mängder. Med de varma förhoppningarna vill jag önska er alla ett riktigt gott – och snällt – 2016!

 

ULRIKA NORBERG
Chefredaktör

Psst! Läs chefredaktörens blogg här.

 

Missa inte att läsa:

Succé för Feminas mogna omslagsmodell
5 julklappar som gör skillnad
Knepen som skapar hotellkänsla hemma