Trendar: InredningMat och dryckResor

Sveriges nationaldag 2023: Därför firar vi svenska flaggans dag

05 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock, Karin Törnblom/TT
Den 6 juni infaller Sveriges nationaldag i kalendern.
Men vet du varför vi egentligen firar denna svenska flaggans dag?
Om inte, så får du svaret här!
Annons
Svenska Eurovision-outfits genom tidernaBrand logo
Svenska Eurovision-outfits genom tiderna

Vi är väl inte kända för att vara det land som uppmärksammar sin nationaldag mest. Vi har ingen självständighetsdag att fira med pompa och ståt på samma sätt som våra norska grannar.

Men den 6 juni smäller det icke desto mindre och Sveriges nationaldag infaller i kalendern. Varför firar vi Sveriges nationaldag... egentligen?

Varför firar man Sveriges nationaldag?

Ja, varför firar vi Sveriges nationaldag? Till skillnad från våra nordiska grannländer har vi svenskar inte någon motsvarande självständighetsdag i almanackan att fira. Så när Sveriges nationaldag, även kallad svenska flaggans dag, instiftades 1893 kunde man välja ganska fritt bland datum.

Vi firar Sveriges nationaldag till minne av att Gustav Vasa valdes till kung 1523.

Annons

Man uppmärksammar även den svenska regeringsformen från 1809, som innebar en delning av makten mellan kungen, regeringen (då rådet) och riksdagen.

Vilket datum firas Sveriges nationaldag?

Den svenska nationaldagen firas alltid samma datum varje år, det vill säga den 6 juni, som i almanackan markerar namnsdagen Gustaf eller Gustafsdagen.

Det var ett slumpmässigt valt datum, som man senare bestämde skulle fira årsdagen av Gustav Vasas val till Sveriges kung 1523 och författningen från 1809.

Vadå slumpmässigt vald? Jo, 1893 inspirerades man av grannländerna Norge och Danmark, som firar nationaldag 17 maj respektive 5 juni, och beslöt att införa en nationaldag även i Sverige.

Det föll sig slumpmässigt då Artur Hazelius, en känd forskare på den tiden, höll en vårfest som han kallade för ”nationalfest” för att fira våra historiska minnen.

sveriges nationaldag svenska kungafamiljen kronprinsessan Victoria
Kungafamiljen uppmärksammar varje år den Svenska nationaldagen med ett officiellt firande. Här ser vi kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prinsessan Estelle och prins Daniel vid Kungliga slottet med anledningen av Sveriges nationaldag år 2022.

Ledighet i samband med Sveriges nationaldag

Vår nationaldag var länge ett inofficiellt firande. Först 1916 instiftades den som svenska flaggans dag i kalender. Och så sent som 2005 blev det officiellt en helgdag som innebär ledighet.

Annons

Innan 2005 var Annandag pingst, som infaller 29 maj, en helgdag – men 2005 slutade det vara en röd dag i kalendern och ersattes av nationaldagen i stället.

Vårt nordiska grannland Norge firar nationaldag den 17 maj för att markera det datum då landet officiellt blev självständigt. Det är också därför dagen är en högtidsdag och inte en helgdag i den norska kalendern.

tårta jordgubbar sverige
Många brukar fira den svenska nationaldagen med att äta bakelser med jordgubbar, likt den officiella nationaldagsbakelsen.

Svenska flaggans dag – så firar vi den

Hur firar vi då svenska flaggans dag? I början var flaggor ett vanligt inslag i nationaldagsfirandet, trots att vi historiskt sett inte var ett ”flaggfolk”, som tyckte att flaggan på något sett representerade landet.

Den svenska flaggan, med det gula korset mot den blå bakgrunden, har sett ut som den gör sedan 1906, efter att unionsupplösningen mellan Sverige och Norge ägt rum året dessförinnan.

Sveriges nationalsång Du gamla, du fria

Nationalsången är en högtidlig folksång och symbol för nationaldagens anda, därför sjunger man ofta nationalsången under nationaldagen.

Sveriges (inoficiella) nationalsång Du gamla, du fria skrevs av Richard Dybeck år1844, samma år som den också sjöngs offentligt för första gången.

Sången har dock aldrig officiellt antagits av riksdagen, så tekniskt sett är Sverige ett land utan nationalsång. Men vem bryr sig om teknikaliteter?

Annons