platja-des-fornells

STRANDLYCKA

Trots den lilla ytan hittar du både stenstränder och finkorniga sandbeacher på ön. De mest badvänliga orterna ligger generellt på södra sidan, där sanden är vit och vattnet lagom grunt. Norrut blir kustlinjen mer dramatisk och stränderna inte lika lättillgängliga – det är också här man har störst chans till att äga Medelhavet för sig själv, om så bara för en stund.

2 FAVORITER
Macarella

Liten insynsskyddad lagun på öns ­södra sida, med gott om skugga bland träden på stranden. Här passar folk på att ta siesta och slumra in till självutnämnda trubadurer. Höga klippväggar med grottöppningar ­ramar in vattnet och den som simmar runt i det blå ser följen med vandrare högt uppe längs kanterna.

Turen i bil ner mot stranden går ­genom trolsk skog och långa, låga stenmurar. Glöm inte badskor – ­bottnen är stenig – och var beredd på höga, ­roliga vågor.

Binigaus

Lång och smal sandstrand mot rödlätta klippformationer och vackra ­miniöar ute i vattnet gör detta till en storfavorit. Kuststräckan i söder känns milsvid och vattnet lagom långgrunt. En strand och en utsikt man inte ­glömmer i första taget. (Och då avses inte de frimodiga nudisterna.)

SPANSKA SMAKER

De flesta restauranger på Menorca ­sätter en ära i att ha sin egen paella, gärna med skaldjur, och det spanska medelhavsköket med tapas är förstås också ständigt närvarande. Vår kulinariska höjdpunkt var en skaldjurspaella i småbåtshamnen i Cala’n Bosch för hela familjen som serverades på ett fat så stort att servitören fick komma ut med ett extra bord. Till uppmuntrande ­leenden från matgästerna intill…
Två restauranger det talas om:
Moli dés Raco, som ligger mitt på ön i den lilla staden Es Mercadal, är inhyst i en gammal ­väderkvarn med härlig utsikt och traditionell spansk meny, www.restaurantemolidesraco.com.

Ett lyxigare alternativ är att göra som spanske kung Carlos, beställ in en skål hummersoppa på restaurangen Es Pla i Fornells.

vita-hus-pa-Menorca

BYAR & SMÅ STÄDER
Fornells

Fiskebyn på öns norra sida ­lever gott på det faktum att spanske kung Carlos ­lägger till en gång om året med sin lyxbåt bara för att äta ­hummer­soppa på en av ­restaurangerna. Den kungliga glansen verkar ha färgat av sig ekonomiskt på minsta ­pizzabit, men byn är charmig som få och här finns också mysiga små­butiker som stillar shoppingsuget.

Mahón

Öns huvudort och känd för att ha en av Europas största naturliga hamnar. Ännu roligare är det kanske att det var här som majonnäsen uppfanns på 1700-­talet (under franska influenser). På med bra skor och vandra runt, de mest vältrampade shoppinggatorna heter Calle Nueva och Calle Del Angel, men lämna dem gärna för mindre bakgator och gränder i den äldsta stads­delen kring hamnen.

hamnstad-pa-Ciutadella

Ciutadella

Kallas för ”den gamla staden” efter att tidigare ha varit öns centralort. Här råder uteserveringarnas Mecka och allt känns vänligt och nertonat. Massor av shopping, marknadskvällar och livemusik både i hamnen och i den stora parken. Svårt att inte njuta i skenet av gatlyktorna, stearinljusen och silhuetterna från de historiska byggnaderna. Både här och i staden Mahón hittar du öns berömda, handgjorda sandaler av märket Abarcas i princip överallt.

utsikt-del-toro-Menorca

Monte Toro

Menorcas högsta punkt. En fantastisk utsiktsplats där du kan se ut över i ­princip hela ön, vid klart väder ända bort till Mallorca. Till Monte Toro tar du dig med buss eller bil på en slingrig och brant väg. Stanna en stund och njut av vyerna, kika in i 1500-talskyrkan som ligger på toppen och drick en iskaffe på uteserveringen.

Unesco har taggat ­Menorcas natur som skydd­s­objekt, vilket gör den skyddad mot exploatering. På öns nord­östra sida finns ett av ­Europas största och viktigaste fågelreservat: Parque Natural S’Albufera des Grau.

Caballo-Menorquin

Förutom ost och gin är de svarta hästarna en av öns stoltheter. Rasen heter ­Caballo Menorquin och liknar de arabiska hästarna från ­Andalusien. Under festivalerna visas de vackra djuren och ­­deras förmågor upp i stora hästparader.

HYRA BIL

Boka bil via resebolaget redan på hemma­plan, eller vänd dig till ett av lokalkontoren på ön. Vi valde det senare och lyckades se en stor del av öns magiska platser under två dygn för strax över tusenlappen.

SÅ RESER DU

Från Arlanda till Menorca tar det cirka fyra timmar med direktflyg, charterpris kring 4 000 kr för en vecka på medelklasshotell. Vill du av någon anledning landa på Mallorca först så går det färjor till Menorca. Resan tar cirka två timmar och kostar ett par hundralappar.

Av Katarina Danielsson

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.