Trendar: InredningMat och dryckResor

Vett och etikett: 14 saker du aldrig ska göra som bröllopsgäst

13 jun, 2019 
AvAnaïs González Cruz
När gästerna går över gränsen kan bröllopet snabbt förvandlas från dröm till mardröm. Här är tabbarna du bör undvika!
Annons

Sommaren är äntligen här – och med den bröllopssäsongen. Kanske har du själv blivit inbjuden till ett bröllop i sommar, en fest i kärlekens tecken som brudparet lär minnas livet ut. Och det är viktigt att komma ihåg. 

För det här är en kväll som krävt månader av planering, stress och skakiga nerver. När det nu är dags för brudparet att avge sina löften så är det garanterat med stor förväntan och darriga ben, ett vackert ögonblick som du fått äran att dela! 

Som bröllopsgäst är det därför viktigt att du har koll på vad som gäller, allt för att ge brudparet en så fin upplevelse som möjligt. Att ignorera klädkoden, krångla med bordsplaceringen eller ”ta med barnen ändå” är klassiska tabbar som verkligen inte är okej.

Här nedan har vi listat missarna att undvika före, under och efter bröllopet! 

En bild på ett brudpar.

4 saker du aldrig ska göra innan ett bröllop 

Klaga över extrakostnaderna

Som gäst får du räkna med eventuella extrakostnader, till exempel reseutlägg och bröllopspresent. Men om det svider för mycket kanske det är bäst att tacka nej i stället för att klaga inför andra gäster eller självaste brudparet. De har tillräckligt att stå i som det är! 

Annons

Be om +1 på din inbjudan 

Om endast ditt namn står på inbjudan så gäller den bara dig. Hade brudparet haft utrymme för ett sällskap så hade det framgått. 

Glömma att osa/osa i sista stund 

Underlätta brudparets planering genom att osa så snart du bara kan. Att osa i sista sekund (eller glömma bort det) skapar stress som hade kunnat undvikas.

Bomba brudparet med frågor 

Hur flexibel är klädkoden? Hur lång tid tar det att åka ut till bröllopslokalen? Vilka ska samåka? Försök att ställa eventuella frågor till toastmaster/toastmadame eller andra gäster! 

8 saker du aldrig ska göra under ett bröllop

Ignorera klädkoden

Nej, det kommer inte att uppfattas som lite kul eller spexigt om du dyker upp i något helt annat än det klädkoden avser. Om du är osäker på betydelsen av kavaj eller frack så finns det snabb hjälp att få; Google. 

Ta med dina barn ändå

Respektera brudparets gästlista och följ återigen din inbjudan, även om andra gästers barn blivit inbjudna. Att ta med oönskade gäster är aldrig ett snyggt drag. 

Annons

Krångla med bordsplaceringen 

Räkna inte med att få sitta vid brudparets bord, även om du anser dig vara en av deras närmaste vänner. Att få ihop en vettig bordsplacering är ofta ett riktigt hästjobb, så om du hamnar bredvid ett trist sällskap får du helt enkelt bita ihop. Försök inte byta plats med andra gäster eller ännu värre – flytta runt bord.

Hålla spontantal

Många bröllop har ett tidsschema med flera inplanerade tal, så att bara hoppa in när du känner för det är kanske inte det smartaste, såvida du inte fått grönt ljus. Vill du hålla tal? Prata med toastmaster/toastmadame i förväg!

”På mitt bröllop…”

Kom ihåg att det här inte är ett tillfälle för dig att snacka om ditt eget bröllop. Det är ju faktiskt inte du som gifter dig.

Droppa dumma kommentarer

Plumpa kommentarer som ”tänk att du aldrig kommer att ha sex med någon annan igen” eller ”din brudklänning är så fin, men verkligen inte min stil” är helt onödiga. Ställ ner bubblet och knip igen.

Annons

Klaga på maten/musiken/gästerna

Är musiken kass? Gillar du inte maten? Finns det inga snygga singelkillar? Too bad! På ditt eget bröllop får du göra precis som du vill.

Bli för full

Det är klart att man får vara lite full på ett bröllop, men visa brudparet respekt genom att hålla alkoholkonsumtionen på en rimlig nivå. Då slipper du dessutom bakisångesten dagen efter!

2 saker du aldrig ska göra efter ett bröllop

Återkoppla till brudparet direkt

Ge brudparet lite tid att landa efter den stora festen, särskilt om de åkt iväg på sin smekmånad efter bröllopet. Ni har all tid i världen att snacka – lite senare!

Betygsätta bröllopet

Du får såklart tycka vad du vill om bröllopet, men berätta inte för brudparet vad du hade gjort annorlunda.

Läs mer:

Foto: TT

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons