Trendar: InredningMat och dryckResor

Vigdis Hjorth: ”Man kan gå på upptäcktsfärd i sitt eget inre”

23 apr, 2020 
AvAlexandra Andersson
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen. Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade. "Förhoppningsvis kommer folk idag bli medvetna om hur mycket delade erfarenheter av konstuttryck betyder för oss", säger Vigdis Hjorth som är aktuell med boken "Lärarinnans sång".
Annons

Har dina planer förändrats på grund av coronakrisen? Hur ser dina dagar ut? 

– Många resor har blivit inställda! Det är lite tråkigt, men egentligen inget problem, jag får mycket tid till att läsa och skriva – mina favoritaktiviteter. Så jag är på gott humör!

Är du orolig för viruset och dess konsekvenser?  

– Ja! Men inte för min egen del – men för världens fattiga och världens flyktingar. När man säger att viruset inte gör skillnad på rik och fattig är det en sanning med stora modifikationer – världens fattiga har inte möjlighet till att isolera sig som många av oss i Skandinavien har, och har mindre hälsovård. När pandemin når slummen i afrikanska och latinamerikanska länder och flyktinglägren i Libyen och Grekland kan det bli katastrofalt.

Hur kan man som ”vanlig person” stötta kulturlivet? 

– Det är ju fortfarande möjligt att köpa böcker, både i fysisk och digital form i bokhandeln och på nätet. Och mycket litteratur är gratis och tillgänglig genom biblioteken. Jag vill gärna citera min kollega Dag Solstad som en gång sa: ”En människa som har ett förhållande till världslitteraturen bör man vara försiktig med att tycka synd om!”. Och: Förhoppningsvis kommer folk i dag bli medvetna om hur mycket delade erfarenheter av konstuttryck betyder för oss, så att vi i framtiden mer helhjärtat kommer att vara glada för att myndigheterna stödjer en mångfald av arenor för litteratur, teater, dans och musik och bildkonst.

Vilka är dina bästa kulturtips i karantäntider? Vad läser du och/eller lyssnar/tittar du på just nu?

Annons

– Jag läser Søren Kierkegaard och Sigmund Freud – som alltid. Men särskilt nu eftersom de båda inspirerar till att utforska sitt eget jag. I lugna tider finns goda möjligheter för att utforska egna drivkrafter och motiv på gott och ont. När världen inte kan upptäckas kan man gå på upptäcktsfärd i sitt eget inre, och det kan vara mer spännande och överraskande – och mycket viktigare för ens eget liv och världen.

Vilka är dina planer för framtiden?

– Att skriva och läsa och gå på promenad med hunden och betrakta det vackra och upplyftande och brutala fågellivet vid havet i närheten av där jag bor!

Foto: TT

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons
Annons