Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

10 smarta sätt att minska ditt matsvinn

28 apr, 2017 
AvNadja Jönsson
En familj kan spara 3 000–6 000 kronor om året på att äta upp maten i stället för att slänga den. Och förutom plånboken tjänar även miljön på att vi skärper till oss.
Annons

Det är slöseri på alla sätt att slänga mat, det vet vi alla. Men bland annat dålig planering, för lite tid och onödiga mängdköp gör att vi ändå kasserar cirka 28 kilo mat per person och år, många gånger fullt ätbar.

Här är 10 enkla knep som alla tjänar på.

  1. Se över och utgå från vad du har hemma innan du handlar, för att få omsättning på allt både i kyl, frys och skafferi.
  1. Om du vet att du ska äta eller laga till en vara snart, välj lika gärna en med kort datum när du handlar, så att den slipper kasseras redan i butik.
  1. Rata inte ett fläckigt äpple eller en krokig morot av slentrian. De smakar lika bra som alla andra – och undviker att hamna på sopberget.
  1. Förvara maten rätt så att den håller längre. Mer om det tipsar Livsmedelsverket.
  1. Töm förpackningar ordentligt. Klipp upp för att få ut det sista.
  1. Håll ordning i kylen. Ställ det äldsta längst fram så att det går åt först.
  1. Ta bäst före-datum med en nypa salt. Lukta och gör din egen bedömning. Men detta gäller inte köttfärs, färsk fisk och kyckling där sista förbrukningsdag betyder just det.
  1. Ta till vara hela grönsakerna, till exempel även broccolistjälkar. Och en lite vissen paprika eller mjuknande morot funkar fint i en soppa eller gryta. Frys in mogen frukt till smoothies.
  1. Använd resterna! Förvara dem i genomskinliga burkar. Då ser du vad det är och glömmer inte lika lätt bort vad du har i kylskåpet. Märk upp burkar som du stoppar i frysen.
  1. Frys in halva brödet direkt, så är chansen större att du slipper kasta de sista torra skivorna. Det är också smart att frysa gräddslattar, ostkanter och annat som annars står övergivet och sedan slängs.

Foto: IBL

Läs även:

Annons