Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

12 barer att gå till för en bra AW i Stockholm

14 sep, 2018 
AvSofia Börjesson
Vi har sammanställt en guide med tips på ställen att gå till för en bra AW i Stockholm – oavsett om du bara vill ta en öl, spela biljard, gå på dejt eller äta mat.
Annons

Klockan börjar närma sig 17 och det rycker i AW-nerven. ”En öl efter jobbet vore ändå något”, tänker du. ”Om det bara fanns en lista med lite tips på bra ställen för en AW”.

Självklart har vi löst den saken åt dig – i alla fall om du befinner dig i Stockholm. Här är ett gäng AW-ställen både norr och söder om Slussen och för alla tillfällen, oavsett om du vill kunna käka en bit mat, spela biljard, dricka goda drinkar eller bara ta en öl med en kompis.

Håll tillgodo!

12 ställen att gå till för en bra AW i Stockholm

Folkbaren

Tunnelbanestation? Mariatorget

USP*? Billig cava

Intill Folkoperan på Hornsgatan hittar vi Folkbaren som med sin billiga cava (59 kronor glaset) kan erbjuda en riktigt härligt aw. Är du dessutom hungrig finns en gedigen meny med alltifrån råbiff, ostron och charkuterier till fiskgryta, chèvre chaud och köttbullar. Baren är fin nog att ta med sig dejten till, men avslappnad nog för att inte bli stel.

Annons

*Unique Selling Point

Pharmarium

Tunnelbanestation? Gamla stan

USP? Drinkarna

Om du hellre dricker drinkar än öl är det Pharmarium du ska gå till. Här är drinkarna inte lika några andra. De ryker, bubblar och serveras med fluffig sockervadd. Om du är sugen på mat finns även välkomponerade mellanrätter som passar varje signaturdrink. Det här stället är som gjort för dig som vill imponera på svärföräldrarna, gästen från utlandet eller för all del dejten.

Ugglan boule och bar

Tunnelbanestation? Medborgarplatsen eller Skanstull

USP? Rundpingis

På Ugglan kan du sippa på din öl samtidigt som du står i kö runt pingisbordet. Här finns nämligen allt för den rastlöse: shuffleboard, rundpingis, brädspel, boule, biljard och dart. Perfekt för att bli av med överskottsenergin som du har lagrat framför datorn på jobbet, eller kanske för dejten om du vill undvika pinsam tystnad.

Lådan

Tunnelbanestation? Rådmansgatan

Annons

USP? Bra för stora sällskap

Flippin burgers bakficka Lådan ligger i ett gammalt garage på Luntmakargatan. Långborden gör det här AW-stället till det perfekta alternativet för större sällskap. Att deras ölutbud är gediget och maten omåttligt populär ger förstås två extra stjärnor i kanten.

Nytorget 6

Tunnelbanestation? Medborgarplatsen eller Skanstull

USP? Bärs och järn för 100 kronor

Det är inte många ställen som känns lite fancy och som samtidigt erbjuder öl och järn för 100 kronor. Hit kan du ta dejten, föräldrarna, kompisen eller för all del din partner för en trevlig stund. Maten håller hög klass, men det är inte ett ställe för större sällskap då lokalen är rätt liten.

Morfar Ginkos

Tunnelbanestation? Mariatorget

USP? Quiz på onsdagar

Mitt emellan Mariatorget och Södra station hittar vi Morfar Ginko med sin karaktäristiska neonskylt. Ett trevligt ställe som har bord för såväl stora som små sällskap och som dessutom anordnar uppskattade quiz varje onsdag.

Annons

Konstnärsbaren (KB)

Tunnelbanestation? Östermalmstorg

USP? Konsten

KB slog upp portarna redan på 1930-talet och har blivit något av en institution i Stockholms krogliv. Väggmålningarna har målats av några av Sveriges främsta konstnärer och här anordnas även utställningar av nutida konstnärer. Hit borde du gå om du är kulturintresserad eller för att förkovra dig i Stockholms kroghistoria.

Urban deli

Tunnelbanestation? Medborgarplatsen

USP? Den koreanska råbiffen

Alldeles intill Nytorget på Södermalm hittar du Urban deli. Oavsett om du bara vill ta en öl, en drink (vi kan rekommendera deras Bloody Mary) eller äta en bit mat så hittar du det här. Missa för guds skull inte deras koreanska råbiff med pommes, bara den är värd besöket.

Grodan

Tunnelbanestation? Östermalmstorg

USP? Hundvänligt!

I rak motsats till vad fördomsfulla tungor säger – och ibland har rätt – om ställen kring Stureplan där ord som stelt och stekigt ingår i vokabulären finns Grodan. Här är stämningen och personalen vänlig, varm och välkomnande – och du kan dessutom ta med dig hunden på AW alla dagar i veckan. Extra plus för att musiken aldrig någonsin behöver överröstas och du slipper skrika till din kompis tvärs över bordet.

Annons

Koh Phangan

Tunnelbanestation? Skanstull

USP? Tropiskt året runt

Låtsas som att du är i Thailand bland fontäner, åskljud, fågelkvitter, kulörta ljusslingor och palmer. Koh Phangan hittar du på såväl Östermalm som på Södermalm och båda restaurangerna erbjuder den där speciella tropiska miljön, god thaimat och självklart även öl-sorter som Singha och Chang. Hit ska du gå om du vill drömma dig bort för en stund.

L’avventura

Tunnelbanestation? Rådmansgatan

USP? Takhöjden och de runda borden

L’avventura har en av Stockholms finaste och rymligaste lokaler som utan problem lyckas svälja de fullstora olivträd som står utplacerade i lokalen. Den gamla ombyggda biosalongen med sex meter i takhöjd erbjuder ett av Stockholms bästa vinutbud och välkomnar stora sällskap att slå sig ner kring de väl tilltagna runda borden. Karl Ljungs senaste satsning är värd ett besök!

Pelikan

Tunnelbanestation? Medborgarplatsen

Annons

USP? Lars Winnerbäcks stammishak

Anrika Pelikan har varit en samlingsplats för såväl söderkisar som söderbönor i mer än 110 år. De höga takvalven och vackra bågfönstren i den jugendinspirerade lokalen ger ett maffigt intryck, men ändå är stämningen både välkomnande och varm. Hit kan du gå för att prova historiska måltider, bara ta en öl i goda vänners lag eller imponera på den historieintresserade. Har du tur kan du dessutom få en skymt av Lars Winnerbäck som tycker om att hänga här.

Läs mer:

Artikeln publicerades först på ELLE.

Annons