Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

4 goda vintips från chefredaktören

23 sep, 2022 
AvÅsa Liliegren
Goda viner.
Det är mysigt att tända stearinljus och kura inne med goda grytor och smakrikt rött, samtidigt vill jag insupa sensommaren och fånga sista solen mot en husvägg eller på uteplatsen. Det är nu vi njuter av alla former av viner, utifrån väder och vind.
Annons
Mousserande vin – så väljer du rätt glasBrand logo
Mousserande vin – så väljer du rätt glas

1. Sensommarvitt

Regalia Arinto Reserva, 2020

Portugal, Lisboa

Nr: 2425

Pris: 119:-

Regalia Arinto Reserva, 2020. Portugal, Lisboa.
Regalia Arinto Reserva, 2020. Portugal, Lisboa.

Portugiser på hyllan drar alltid till sig min uppmärksamhet, jag gillar dess friskhet. Här har vi ett friskt vitt, men med lite mer helt enkelt. Det doftar mogna gula sommarblommor och har en trevlig grapeton, en bra mix av lite kaxighet och vänlighet. Perfekt så här i mittemellantid när man både kan längta till hösten, eller som här låta en mogen sommar hänga kvar lite till.

Annons

2. Skördevin

Barolo Giacosa Fratelli, 2018

Italien, Piemonte, Barolo

Nr: 76560

Pris: 199:-

Barolo Giacosa Fratelli, 2018. Italien, Piemonte, Barolo.
Barolo Giacosa Fratelli, 2018. Italien, Piemonte, Barolo.

Det här vinet har jag säkert tipsat om tidigare, då årgången 2016. Nu är det 2018 som finns i hyllorna, från den där kålvarma sommaren i Sverige. I Italien var det ett utmanande vinår med en blöt vår. Denna fining klarade dock regnet. Den beskrivs bäst med det engelska ordet spice! Du får ett kryddigt, friskt och smakrikt vin utan att det är rödvinstungt. Tack nebiolo! Örtigheten matchar jag med hemgjord pesto, något grillat och rucola. Vinner mycket på att luftas innan det serveras.

Annons

3. Oskyddat bubbel

Loxarel A Pèl rosé, 2019

Spanien, Katalonien, Penedès

Nr: 7959

Pris: 119:-

Loxarel A Pèl rosé, 2019. Spanien, Katalonien, Penedès.
Loxarel A Pèl rosé, 2019. Spanien, Katalonien, Penedès.

Jag kallar detta vin lilla gubben. A Pèl, betyder ungefär utan skydd eller rätt och slätt skinn. Bilden leker med och förstärker vingårdens ekologiska produktion. Jordbruket är biodynamiskt och naturligt, inga kemikalier tillsätts. Här behöver vi inte skydda oss och vi skyddar naturen. Vinet är på alla sätt lätt att gilla med den där lätta friskheten som man vill ha i ett bubbel, men med lite mer bett, det försvinner inte direkt vilket är trevligt. Finfint som aperitif men funkar också väldigt bra till grillade eller stekta grönsaker.

Annons

4. Italienska örter

Cúmaro Conero Riserva

Italien, Marche 2017

Nr: 2349

Pris: 225:-

Cúmaro Conero Riserva. Italien, Marche 2017.
Cúmaro Conero Riserva. Italien, Marche 2017.

Här slår kryddträdgården emot dig direkt i doften. Vinet har verkligen en häftig kryddighet. Jag förs till solvarma grusvägar i Italien som doftar av vildörter från naturen. Vinet är supergott nu, men det kommer definitivt att utvecklas och kan säkert lagras i 10 år. Så här i ­mitt­­- emellan tid gör jag en gryta med doft av frisk citron och färska örter till denna.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons