Recept för hösten.
Se också: Så panerar du din fisk på bästa sätt
1:14

Efter reklamen: Se också: Så panerar du din fisk på bästa sätt

(1:14)

Slå på ljud

Smördegsinbakad lax med örter

(6 personer)

Smördegsinbakad lax med örter.

Det går bra att bara rulla in laxen i smördegen, men skär då ett par snitt i den så att ångan kan komma ut.

2 vitlöksklyftor

1 stort knippe dill

1 stort knippe persilja

1 stort knippe gräslök

2 msk olivolja

200 g färskost

2 citroner, rivet skal

750 g färsk laxfilé utan skinn

2 tsk salt

1 rulle färsk smördeg

1 ägg

1 msk svarta sesamfrön

Tillbehör

kokt majs, se recept

fetaostsallad och potatissallad, nästa sida

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Pressa vitlöken. Hacka örterna. Värm oljan i en stekpanna och stek vitlöken i ett par minuter. Vänd ner örterna. Skrapa ner det stekta i en skål och blanda med färskost och rivet citronskal.

2. Dela laxfilén på längden och strö på salt. Rulla ut smördegen och lägg laxbitarna på mitten, ovanpå varandra. Fördela örtblandningen ovanpå.

3. Skär snitt, ca 2 cm breda, in mot mitten i smördegens kanter. Vik dem omlott över laxen. Pensla degen med lättvispat ägg och strö på sesamfrön. Tillaga i ugnen i cirka 25 minuter.

Kokt majs med örtsmör

(6 personer)

Kokt majs med örtsmör.

Kokt majs med örtsmör.

Skovdal Nordic

6 majskolvar

1 knippe persilja eller andra örter

100 g rumsvarmt smör

½ dl nyriven parmesanost

Gör så här

1. Ta bort blasten på majs­kolvarna och koka dem i cirka 10 minuter.

2. Hacka persiljan och blanda med smör och riven parmesan. Servera till majskolvarna.

Fyllda kronärtskockor

(6 personer)

Fyllda kronärtskockor.

Naggande gott till förrätt. Bryt av bladen från kronärtskockan och doppa dem i fyllningen. Servera eventuellt en bit bröd till.

Skovdal Nordic

6 kronärtskockor

1 vitlöksklyfta

150 g crème fraiche

1 msk senap

150 g riven mozzarellaost

70 g hasselnötter

50 g nyriven parmesanost

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180°. Skölj kronärtskockorna, skär bort den kraftiga stjälken och toppen och klipp av bladspetsarna. Skär bort bladen i mitten och gröp ur ”skägget”.

2. Skala och pressa vitlöken och blanda med crème fraiche, senap och riven ­mozzarella. Hacka hasselnötterna grovt. Fyll kronärtskockorna med krämen och strö nötter och riven parmesan över.

3. Ställ kronärtskockorna i en ugnsform, täck med folie och tillaga i ugnen i 45 minuter.

Fetaostsallad med björnbär

(6 personer)

Fetaostsallad med björnbär.

Härlig och ovanlig sallad med gurka, lime, fetaost och färska bär blir ett bra tillbehör till laxen.

Skovdal Nordic

2 gurkor

1 lime, rivet skal och saft

1 rödlök

200 g fetaost

150 g björnbär

1 tsk crema di balsamico

Gör så här

1. Skala och dela gurkorna på längden. Skrapa ur fröna och skär gurkorna i skivor. Riv limeskal över.

2. Skär löken i ringar. Pressa över limesaft. Skär fetaosten i bitar.

3. Blanda gurka, lök, ost och bär. Droppa över balsamico.

Potatissallad med äpple och rucola

(6 personer)

Potatissallad med äpple och rucola.

Rostad potatis blandas med krispiga äpplen, pepprig rucola och saltade mandlar.

Skovdal Nordic

1 kg små potatisar

1 msk olivolja

1 msk honung

1 tsk salt

1 msk sesamfrön

2 gröna äpplen

1 näve rucola

200 g saltade mandlar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba och torka potatisen, dela dem på hälften. Lägg potatisen i en ugnsform och ringla över olja och honung. Strö på salt och vänd runt.

2. Rosta potatisen i cirka 45 minuter. Strö sesamfrön på potatisen och låt svalna lite. Tärna äpplena. Blanda potatis, äpple, rucola och mandlar.

Parfait med bakade plommon

(6 personer)

Parfait med bakade plommon.

Baka plommon med ­rosmarin och honung i ugnen. Servera dem gärna ljumma till parfaiten.

Skovdal Nordic

Parfait

7 dl vispgrädde

7 äggulor

1½ dl florsocker

Bakade plommon

6 stora plommon

3 msk akaciahonung

2 kvistar färsk rosmarin

3 msk pinjenötter

Gör så här

1. Parfait: Vispa grädden fluffig. Vispa äggulor och florsocker skummigt. Vänd ner den vispade grädden i ägg-smeten. Fördela den i små skålar eller koppar som tål att frysas. Ställ in i frysen i 4–5 timmar. Ta fram parfaiten och ställ i kylen i cirka 30 minuter före servering.

2. Bakade plommon: Sätt ugnen på 220°. Dela och kärna ur plommonen. Lägg dem med snittytan uppåt i en ugnsform och droppa över honung. Hacka rosmarinen och strö över. Strö över pinjenötterna.

3. Baka plommonen mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Servera dem ljumna med ­parfaiten.

Se också: Så tillagar du säsongens grönsak - kålrabbin
1:45

Efter reklamen: Se också: Så tillagar du säsongens grönsak - kålrabbin

(1:45)

Slå på ljud