Feminas chefredaktör Åsa Liliegren tipsar om sommarens bästa grillviner

1:18

Efter reklamen: 3 frågor och svar om naturvin

(1:18)

1 Rött med substans

Rödvinet Substance

Substance, 2018, Cabernet Sauvignon

Ursprung: USA, Washington State

Nr: 74083

Pris: 179:-

Vinmakaren Charles Smith, omtalad som vinvärdlens rockstar, har en enkel vision: Vin ska va gott. Detta vin, med ett talande namn, har substans, med druvan Cabernet Sauvignon i sitt esse. Med både örtighet, mogenhet och röda bär. I min ungdom sade man att Cabernet Sauvignon kunde dofta lite som ett inbromsande tåg, eller sadel. Här hittar jag tobaksblad. Doft och smak är i perfekt harmoni. En köttbit på grillen och middagen är komplett.

2 Frisk spansk fläkt

Spanska rödvinet Bocanegra

Bocanegra Monastrell, 2019

Ursrpung: Spanien, Valencia

Nr: 2798

Pris: 85:-

Här har vi ett vin från en spansk self-made vinentreprenör. I dessa klassiska vinländer är det extra spännande när det kommer in personer som inte har fått vinet med blodet. Att älska vin och vinmakeri är en bra start. Lägg sedan till hållbarhet – och även prislappen. Detta är ett så friskt vin, med frukt och sting! Druvan heter Monastrell är vanlig i Spanien, finns även i Frankrike men går då under namnet Mourvèdr. Till detta vin äter jag gärna grillade grönsaker och ljust kött.

3 Charmig Chianti

Italienska rödvinet Istine Chianti

Istine Chianti Classico, 2019

Ursprung: Italien, Chianti

Nr: 2309

Pris: 159 :-

Chianti är alltid underbart. Doften förflyttar mig snabbt till Italien. Det är den där örtigheten som är så speciell – kan det vara saliva? Den finaste av örtkryddor, med både mjukhet och exotisk egensinnighet. Från hjärtat av Chianti kommer detta vin som har it – den rätta doften och smaken. Chianti Classico – klassiker som alltid är rätt och aldrig går ur tiden.

4 Friskt exotiskt

Sydafrikanska vita vinet Delaire Graff

Delaire Graff Swartland Reserve Chenin Blanc, 2019

Ursrpung: Sydafrika, Western Cape

Nr: 22014

Pris: 189:-

Nog är väl ändå Sydafrika exotiskt! Här på flaska. Vinet har både exotiska frukter och ett friskt inslag av fräsch citrus och så lagom mjuk i kanten – för visst har vinet fått mogna på franska ekfat. Druvan Chenin Blanc är en vanlig druva i Sydafrika. En druva som verkligen kan ha många olika gestalter. I denna form är den perfekt till mat. Jag väljer grillad fisk och spetskål. En ljummen potatissallad till det, smaksatt med färska örter, lite frön och smör.

Utvald läsning

Femina