Feminas chefredaktör Åsa Liliegren tipsar om bästa bersåvinerna

1:10

Efter reklamen: Världsstjärnorna som har egna viner

(1:10)

Nai Albariño, spanskt vitt vin

1 Solsken i ett glas

Nai Albariño, 2018

Ursprung: Spanien

Nr: 79262

Pris: 129:-

Doften är förförisk, både söt som mogen persika och något friskt som förflyttar mig till havet och sydliga breddgrader. Sen säger jag färgen! Guldgult är svårt att inte förföras av. Så perfekt i bersån med en vänlig syra och mjuk fräschör. Smakar solmoget helt enkelt. Etiketten är lekfullt spansk. Nai betyder moder på galiciska och vinet sägs vara en hyllning till druvan albariños ursprung och kvinnor. Vinet ingår inte i Systembolagets standardsortiment, men går alldeles utmärkt att beställa via hemsidan.

Beaumont des Crayères Grand Rosé, rosa champagne

2 Bubblor med sting

Beaumont des Crayères Grand Rosé

Ursprung: Frankrike, Champagne

Nr: 50957

Pris: 239:-

Både doft och smak får mig att tänka på röd grape. Färgen likaså. Beaumont des Crayères har länge haft en vit champagne på Systembolaget. Denna rosa är en nyhet och finns bara i beställningssortimentet. Men beställ! Priset, smaken, doften och färgen – allt är perfekt. Ett bubbel med sting! Kul att veta är att det är ett kooperativ som ligger bakom detta bubbel. Det stattades redan 1955 och i dag är det över 250 vinmakare som jobbar ihop.

Riesling Returns The Grape Collective, tyskt vitt vin

3 Rolig Riesling

Riesling Returns The Grape Collective, 2019

Ursprung: Tyskland

Nr: 72859

Pris: 129:-

Så glad jag blev när jag såg att denna helt fantastiska Riesling var tillbaka i beställningssortimentet. Här får du en syra som är så pigg att den gör dig klarsynt. Den har allt en Riesling ska ha: mineralig, frisk, pigg. För mig funkar den perfekt i bersån, och lika perfekt till sommarbuffén. Ekologisk – och väldigt snygg etikett, som tydligt vill säga att vinet gillar asiatiska smaker.

GB Spätburgunder Rosé, tyskt rosé

4 Perfekt rosé

GB Spätburgunder Rosé, 2020

Ursprung: Tyskland, Rheingau

Nr: 95719

Pris: 139:-

George Breuer är en riktig favoritproducent. Allt de gör är bra. Här ett rosévin, gjort på den delikata röda druvan pinot noir. Det är ett perfekt vin. Egengligen vill jag inte säga mer än så… men måste tillägga att det endast görs 6000 flaskor av denna. Finns i Systembolagets tillfälliga sortiment, så kommer du förbi en flaska – hugg till!

Utvald läsning

Femina