Färsbiffar med lingon, butternutpumpasoppa och grekisk gryta.

Kycklinggryta med kryddris

Kanel och kryddnejlika sätter god smak på denna Greklandsinspirerade gryta.

Stine Christanssen

Kycklinggryta med kryddris

(4 personer)

600 g kycklingfilé

300 g steklök

olja till stekning

1 msk tomatpuré

1 dl rödvin

1 kanelstång

2–3 små lagerblad

1 burk krossade tomater, 400 g

2 dl grönsaksbuljong

300 g späda morötter

salt och nymald peppar

Kryddris:

2 gula lökar

1 tsk hel spiskummin

3 dl ris

1 kanelstång

2 hela kryddnejlikor

2 lagerblad

5 dl grönsaksbuljong

2 msk hackad färsk mynta

Gör så här:

1. Skär kycklingfiléerna i grytbitar. Skala löken. Bryn kyckling och lök i olja i en stor gryta.

2. Tillsätt tomatpuré och vin. Låt koka ner till halva mängden.

3. Tillsätt kanel, lagerblad, krossade tomater och buljong. Sjud i cirka 10 minuter under lock.

4. Skala och skär morötterna i bitar. Lägg dem i grytan och låt koka i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5. Kryddris: Skala och hacka löken. Stek löken i olja i en kastrull tillsammans med spiskummin. Tillsätt ris, kanel, kryddnejlika och lagerblad. Rör runt och låt det bli varmt. Tillsätt buljong och koka på svag värme i 15 minuter under lock.

6. Blanda ris och mynta, servera till kycklinggrytan.

Tips!

För extra lyx, strö över lite knaperstekt pancetta eller bacon vid servering.

Pumpasoppa med chili

Värm dig med en god pumpasoppa. Chilin mildras av yoghurten som ringlas på vid servering.

Stine Christianssen

Pumpasoppa med chili

(4 personer)

1 butternutpumpa

2 msk olivolja + till stekning

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

2 tsk garam masala

1 apelsin, rivet skal och saft

1 liter kycklingbuljong

salt och nymald peppar

Tillbehör:

½ röd chili

4 msk grekisk yoghurt

1 kvist färsk koriander

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Skölj av och dela pumpan på längden. Ta bort kärnorna med en sked. Lägg halvorna, med skalet neråt, på en plåt.

2. Ringla över 2 msk olja och baka i ugnen i cirka 40 minuter, tills de är genombakade och mjuka.

3. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Stek lök, vitlök, chili och garam masala i olja i en gryta, tills löken är mjuk.

4. Skrapa loss pumpaköttet från skalet och lägg ner i grytan. Tillsätt apelsinskal, -saft och buljong. Koka under lock i cirka 10 minuter.

5. Mixa med stavmixer till en slät soppa. Salta och peppra.

6. Tillbehör: Kärna ur och finhacka chilin. Häll upp soppan i skålar, strö över lite chili och ringla över yoghurt. Toppa med korianderblad.

Tips!

Ta tillvara på pumpakärnorna. Skölj av och torka dem. Rosta dem gyllene i en stekpanna och strö salt över. Gott som snacks eller på en sallad.

Färsbiffar med rödkålssallad

Gillar du lingon kommer du att älska denna rätt. Vi blandar dem inte bara i biffar och sås utan även i vinägretten.

Stine Christianssen

Färsbiffar med rödkålssallad

(4 personer)

1 tsk hela torkade enbär

600 g nötfärs

1 msk lingonsylt

salt och nymald peppar

olja till stekning

Kålsallad:

1 msk lingonsylt

1 msk rödvinsvinäger

½ dl olivolja

½ rödkålshuvud

2 äpplen

25 g hasselnötter

25 g valnötter

Gräddsås:

1½ dl grönsaksbuljong

2 dl matlagningsgrädde

1 msk lingonsylt

Tillbehör:

kokt potatis

Gör så här:

1. Mal eller krossa enbären i en mortel. Blanda färsen med enbär och lingonsylt. Forma färsen till 4 biffar och krydda dem med salt och peppar runt om.

2. Kålsallad: Blanda lingonsylt, vinäger och olja till en vinägrett. Salta och peppra.

3. Strimla kålen fint. Skölj och skär äpplena i tunna strimlor eller riv dem grovt. Hacka nötterna grovt.

4. Blanda kål och äpple med vinägretten och strö nötterna över.

5. Stek färsbiffarna i olja i 3–4 minuter per sida.

6. Gräddsås: Vispa ur stekpannan med buljong och grädde. Smaka av med lingonsylt, salt och peppar.

7. Servera biffarna med kokt potatis, gräddsås och kålsallad.

Torsk med svartkål och dillsås

Torsken lindas i svartkålsblad och tillagas i ugnen.

Stine Christianssen

Torsk med svartkål och dillsås

(4 personer)

750 g torskfilé

salt och nymald peppar

4–8 svartkålsblad

Dillsås:

1 schalottenlök

1 dl vitt vin

1½ dl fiskbuljong

2 dl matlagningsgrädde

1 knippe dill

Tillbehör:

kokt potatis

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Dela fisken i 4 bitar och krydda runt om med salt och peppar.

2. Låt en stor gryta med lättsaltat vatten koka upp. Skölj och dra loss svartkålsbladen från fästet. Lägg dem i det kokande vattnet i 30 sekunder.

3. Linda kålen runt fisken och lägg paketen i en smord ugnsform. Tillaga i ugnen i cirka 15 minuter, beroende på fiskens tjocklek.

4. Dillsås: Skala och finhacka löken. Ånga löken i vinet i en kastrull. Tillsätt buljong och låt vätskan koka ner till halva mängden. Rör ner grädden och låt sjuda till en sås.

5. Hacka dillen och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera torsken med kokt potatis och dillsås.

Tips!

Svartkål kallas även för palmkål. Den är en släkting till grönkålen som du också kan använda som alternativ.

Medaljonger med potatispuré & fylld lök

Medaljonger med potatispuré och fylld lök

Gott och rustikt inför helgen! Lägg gärna till gröna, förvällda grönsaker, som broccoli eller sockerärter.

Stine Christianssen

(4 personer)

600 g fläskfilé

olja till stekning

Potatispuré:

600 g potatis

1½ dl matlagningsgrädde

salt och nymald peppar

ett par riv muskotnöt

Fylld lök:

6 gula lökar

olja till stekning

2 äpplen

färsk timjan

60 g torkade aprikoser

Gör så här:

1. Skala och dela potatisen. Koka den mjuk i osaltat vatten, cirka 20 minuter.

2. Fylld lök: Skala och halvera löken på längden. Stek löken i olja på låg värme med snittytan neråt, tills den mjuknat.

3. Pilla försiktigt ut de innersta lagren av löken och skär dem i skivor, lämna de två yttersta lagren intakta som små skålar.

4. Skölj och tärna äpplena. Hacka timjanen grovt och strimla aprikoserna. Stek äppeltärningarna med lite av timjanen och hälften av den skivade löken i olja, 3–4 minuter. Tillsätt aprikoserna. Fördela det stekta i de hela lökskalen.

5. Potatispuré: Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa potatisen och vispa ner grädden. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Håll purén varm.

6. Skär fläskfilén i 8 lika stora bitar. Bryn dem i olja på medelvärme i 3 minuter per sida. Tillsätt resten av den skivade löken och timjanen, låt steka med i cirka 3 minuter.

7. Lägg upp purén på tallrikar. Lägg fläskfilén, toppad med den stekta löken och de fyllda lökskalen, ovanpå.

Tips!

Om du känner att det blir för mycket pyssel med den fyllda löken kan du bara skiva och steka den med resten av ingredienserna.

Mer läsning

Femina