Nyttig mat.
Lyxiga nudlar på fyra minuter
2:44

Efter reklamen: Lyxiga nudlar på fyra minuter

(2:44)

Slå på ljud

Varm quinoa­sallad med rostade morötter

(4 personer)

Varm quinoa­sallad med rostade morötter.

Dukkah är en egyptisk kryddblandning som du enkelt gör själv på rostade nöt­ter, frön och kryddor.

Winnie Methmann

1 kg morötter

2 msk olivolja

1 tsk rökt paprika

1 tsk spiskummin

salt

4 dl quinoa

8 dl grönsaksbuljong

4 ägg

½ granatäpple, kärnorna

1 näve mynta

labneh

4 dl grekisk yoghurt

1 tsk salt

olivolja

dukkah

50 g valnötter

50 g hasselnötter

50 g sesamfrön

1 msk korianderfrön

1 msk hel kummin

2 tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Rör ihop yoghurt och salt. Klä en liten sil med ett kaffefilter. Lägg silen över en skål och häll yoghurten i kaffefiltret. Låt yoghurten rinna av i skålen i kylen i 24 timmar. Skrapa ur den avrunna yoghurten ur kaffefiltret i en skål och ringla lite olja över.

2. Värm ugnen till 220°. Skala och skär morötterna i stavar. Vänd dem med oliv­olja, paprika, spiskummin och salt, bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 30 minuter tills de är gyllene.

3. Skölj quinoan i en sil och koka den i buljong i cirka 15 minuter.

4. Rosta nötterna lätt i en torr panna. Tillsätt sesamfrön, koriander, kummin och salt och rosta tills kryddorna börjar dofta. Mixa allt i en matberedare.

5. Koka upp vatten i en kastrull och koka äggen i 7 minuter. Skala dem och vänd dem i dukkah.

6. Lägg upp quinoa, labneh, morötter, ägg och dukkah på tallrikar. Strö över granatäpple och mynta.

Matveteotto med svamp

(4 personer)

Matveteotto med svamp.

Byt ut risottoris mot matvete för en nordisk rustik variant.

Winnie Methmann

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja, till stekning

salt och nymalen peppar

4 dl matvete

2 dl vitt vin

1 ½ liter kycklingbuljong

till servering

100 g tärnat bacon

500 g blandade svampar

1 liten näve färsk timjan

75 g parmesan

4 stjälkar grönkål

1 näve färsk timjan

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull. Smaksätt med salt och peppar. Skölj matvetet, lägg i kastrullen och vänd runt det i lökhacket. Häll vitt vin i grytan och låt vinet koka bort. Tillsätt varm buljong, lite i taget så matvetet är täckt hela tiden, och låt koka in. Fyll sedan på lite buljong och upprepa tills matvetet är al dente, cirka 30 minuter.

2. Stek bacon i en torr panna och låt rinna av på papper. Ansa svampen, skär i skivor och stek dem i baconfettet tillsammans med finhackad timjan tills de är gyllene.

3. Rör ner färskriven parmesan i matvetet och smaka av. Skölj grönkålen, riv bladen från stjälken i grova bitar. Vänd ner grönkål och svampen i matveteotton. Toppa rätten med bacon och timjan, och servera genast.

Helstekt kyckling med rostade jordärtskockor

(4 personer)

Helstekt kyckling med rostade jordärtskockor.

Med den italienska pan­cettan blir kycklingen både saftigare och saltare. Pancetta hittar du i de flesta matvarubutikerna.

Winnie Methmann

1 hel kyckling

1 gul lök

500 g blandad svamp

1 kg jordärtskockor

1 näve salvia

olivolja, till stekning

salt och nymalen svartpeppar

150 g pancetta

till servering

1 näve salvia

1 paket rucola

GÖR SÅ HÄR

1. Värm ugnen till 200°. Ta ut kycklingen från kylen. Skala löken och skär i båtar. Ansa svampen och skär i grova bitar. Skala jordärtskockorna och skär dem i grova bitar. Finhacka salvia.

2. Fördela lök, svamp, jordärtskockor och salvia i ett stort ugnsfast fat. Vänd runt allt med olivolja, krydda rejält med salt och peppar.

3. Klappa in kycklingen med olivolja, krydda rejält med salt och peppar. Fördela pancettan över kycklingen så att den täcker det mesta. Lägg kycklingen över jordärtskockorna och stek i ugnen i cirka 1 timme tills kycklingen är färdig med klar köttsaft utan rosa inslag och jordärtskockorna är mjuka. Strö över salvia och servera med rucola.

Pumpasoppa med kräftstjärtar och dill

4 personer

Pumpasoppa med kräftstjärtar och dill.

Pumpa är intebara något för halloween – den är en utmärkt och näringsrik bas i värmande soppor.

1 hokkaidopumpa

olivolja, till stekning

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

7 dl grönsaksbuljong

1 dl vispgrädde

½ citron, saften

salt och nymalen peppar

till servering

200 g kräftstjärtar

dill

crème fraiche

bröd

GÖR SÅ HÄR

1. Snitta pumpan, gröp ur kärnorna och skär bort skalet. Tärna fruktköttet. Svetta bitarna i olja i en tjockbottnad gryta.

2. Skala och hacka lök och vitlök, fräs dem tillsammans med pumpan utan att de tar färg, i cirka 5 minuter. Häll buljong i grytan och koka upp. Låt koka i 20 minuter under lock tills pumpan är helt mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer.

3. Mixa ner grädde, smaka av med citronsaft, salt och peppar. Låt kräftstjärtarna rinna av, lägg ner dem i soppan. Ringla över crème fraiche, strö över dill och servera tillsammans med gott bröd.

Chefredaktören: Bästa vinerna jag tar med mig från 2022

Vinterkryddade vegobiffar med apelsinsallad

(4 personer)

Vinterkryddade vegobiffar med apelsinsallad.

De kryddiga biffarna och apelsinsalladen med grönkål ger julkänslor – även resten av vintern.

Winnie Methmann

500 g vegofärs

gul lök

1 ägg

1 dl havregryn

1 dl mjölk

1 tsk riven muskotnöt

½ tsk kryddpeppar

½ tsk mald ingefära

salt och nymalen peppar

smör till stekning

apelsinsallad

5 stjälkar grönkål2 apelsiner25 g mandelspån100 g vitost

senapsdressing

½ apelsin, rivet skal2 msk olivolja2 msk vitvinsvinäger1 tsk honung1 tsk dijonsenap

salt och nymalen peppar

till servering

500 g potatis

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg vegofärsen i en skål.

2. Skala och riv löken och rör ner den i färsen tillsammans med ägg, havregryn, mjölk och kryddor. Låt svälla i kylskåp i 30 minuter.

3. Skrubba potatisen och koka den i vatten tills den är mjuk.

4. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av.

4. Skölj grönkål och riv bladen från stjälkarna. Lägg kålbladen i en stor skål. Häll senapsdressingen över grönkålen och massera in den i kålbladen med händerna tills kålen blir mjuk. Skala apelsinerna och skär filéerna i skivor. Vänd ihop apelsin­skivor, mandelspån och smulad vitost tillsammans med grönkålen.

5. Forma vegofärsen till biffar, och stek dem i smör i en stekpanna. Servera med kokt potatis och apelsinsallad.

Mest läst