Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Chefredaktören: Bästa vinerna jag tar med mig från 2022

20 dec, 2022 
AvÅsa Liliegren
vin trender
Så här års ägnar vi oss gärna åt tillbakablickar. Jag sneglar i backspegeln på de nyheter som dök upp på Systembolagets hyllor 2022 – här är några som jag tagit emot med glädje både sommar, vinter, höst och vår.
Annons
Det här är raw foodBrand logo
Det här är raw food

1. Gott bubbel

Fruitière Vinicole D’Arbois

Crémant du Jura Brut

Frankrike, Jura

Nr: 2426

Pris: 149:-

Mousserande vin Frankrike

Gjord på klassiska champagnedruvorna chardonnay och pinot noir enligt lika klassiska champagnemetoden är detta bubbel från trendiga omtådet Jura.

Smakar friskt med en ton av citrus och har en härlig doft med ton av rostat bröd och grape. Superfin mousse och smaken ligger kvar fint i munnen.

2. Skönt rosa

Brancaia Rosé

Italien, Toscana

Nr: 95006

Pris: 149:-

Brancaia Rosé

Det är inte ofta jag lovsjunger ett rosévin. Denna rosé som dök upp som nyhet i somras är dock värd en lovsång. Ett: färgen är perfekt. Två: doften är ljuvlig med lite fräschör från citrusskal och somriga bär. Tre: smaken, som när rosé är som bäst. Frisk och fräsch men med en en rosa kropp som gör det till just ett rosévin.

Annons

3. Lätt rött

Røsenthal The Marker Pinot Noir, 2021

Australien, Western Australia

Nr: 6407

Pris: 149:-

pinot noir Australien

Här har vi en pinot noir från Down Under. Den har tydlig fatkaraktär i både doft och smak. Fin frukt utan att bli saftig som pinot noir kan bli. Jag gillar att vinet är smakrikt men ändå diskret. Ett vin som är tillgängligt och lätt att gilla.

Lite extra förtjust är jag i ø:et i vingårdens namn, som ligger i staden Denmark på Western Australias sydkust.

Annons

4. Snyggt rött

Casa Relvas 2021

Portugal, Alentejo

Nr: 2809

Pris: 119:-

Vin Portugal

Ett varmt och vänligt vin från Portugal gjort på landets mest kända druva touriga nacional. Vinet kommer från området Alentejo, där det odlas mest korkek i hela världen. Området är lika vackert och förförande som denna flaskas innehåll och etikett.

Detta är ett vin som är svårt att inte gilla, med sin värme och vänlighet i smaken. Det är fin frukt, precis rätt kryddad och mjuk i munnen.

Annons