Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

6 vanliga fällor för vegetarianer och veganer i godishyllan

24 okt, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Om du är vegan finns det en hel del godis som är på listan över vad du inte ska äta. Har du koll på alla tillsatser? Vi listar sex vanliga ingredienser i godis som du som vegan bör tacka nej till – och som i vissa fall inte ens är vegetariska.
Annons

Så här i halloween-tider är det inte helt ovanligt att man äter lite mer godis än man kanske gör annars under året. Men för dig som äter vego och ska ut på trick-or-treat-promenad eller ska köpa hem godis till din egen halloweenfest finns det fällor du lätt kan ramla i ner i. Det finns nämligen djur inblandade i fler godissorter än du kanske trodde från början.

Här listar vi sex ingredienser i helt vanligt godis som du bör undvika om du vill ha en veganvänlig halloween.

6 ingredienser i godis som inte är veganska

Gelatin (E-nummer 441)

Den helt klart vanligaste användningen av gelatin i dag är godis, och då framför allt gelégodis. Gelatin framställs genom att man kokar ben, ligament, hudar och senor från framför allt grisar. Inget för veganen, helt enkelt.

Mjölkpulver

Den naturliga tanken är att mjölkpulver är något som hör hemma i choklad som veganer ändå inte äter, men det kan faktiskt smyga sig in i annat godis också. Om du inte har koll på innehållet i ett godis kan det vara bra att skumma igenom innehållsförteckningen en extra gång.

Annons

Fettsyror (E-nummer 570)

Vissa fettsyror görs av gris och är alltså inte något en vegan ska stoppa i munnen. Försäkra dig om att fettet som är i godiset är vegetabiliskt innan du börjar tugga.

Karmin (E-nummer 120)

Ni vet de härligt röda godisarna som verkligen skriker ”ät mig!”. Det kan vara så att du ska låta bli, om du är vegan. I rött godis kan nämligen färgämnet karmin gömma sig. Och karmin är inget mer än extrakt från en viss sorts löss. Det finns syntetiska färgämnen som också ger röd färg, men läs på innehållsförteckningen om du är osäker.

Bivax (E-nummer 901)

Visst godis, precis som vissa frukter, ytbehandlas med bivax och bör alltså undvikas av dig som är vegan.

Shellack (E-nummer 904)

Precis som bivax är shellack ett vanligt ytbehandlingsmedel på såväl godis som frukt för att få en blank yta. Men vad är då shellack? Jo, det är ett sekret från en indisk lus som heter lacksköldlus. Så hands off, om du är vegan!

Foto: TT

 

Läs mer: 

Annons