Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 köksmisstag som får din mat att smaka sämre

01 jun, 2017 
AvNanna von Knorring
Hur noga rengör du i ditt kök? Om du slarvar med städningen kan det reflekteras i det du lägger på tallriken. Här är sju missar du ska se upp för.
Annons

Städning är viktigt för att hålla köket fräscht, men det gäller att rengöra på rätt sätt. Slarvar du eller gör fel är det inte bara kökets renlighet som lider, det kan även påverka maten du lagar. Genom att undvika missarna kommer din mat och dryck att smaka betydligt bättre – här är sju du ska se upp för.

1. Du diskar din stekpanna i diskmaskinen

Stekpannan ska diskas för hand även fast du har en fungerande diskmaskin. Diskmaskinen förstör nämligen ytskiktet på teflonpannor, vilket gör att maten kan bli ojämnt stekt och stekpannans livstid kort. Gjutjärnspannor ska inte diskas över huvud taget.

2. Du använder diskmedel med mycket doft

Diskmedel med så mycket tillsatt doft i att tallrikarna luktar efter tvätt är inte att föredra. Lukten av rengöringsmedel går sällan ihop med en god rätt. Välj istället miljövänliga och oparfymerade alternativ.

3. Du rengör inte din grill

Gallret på grillen blir snabbt nersmutsat av matrester. Om du inte rengör din grill kan smakerna överföras till maten nästa gång du grillar, vilket inte är så härligt om ni blandar råvaror i form av kött, fisk, kyckling och vegetariskt på grillen. Investera i en ordentlig borste som är gjord för att rengöra grillgallret!

Annons

4. Du rengör inte kaffemaskinen varje dag

Gamla kaffebönor, bränt kaffe och andra spår kan ge ditt morgonkaffe en besk smak. Se till att rengöra din kaffekokare eller -maskin ordentligt efter varje användning för att kunna njuta av kaffe av högsta kvalité.

5. Du lägger in bestick i diskmaskinen på fel sätt

Bestick, och speciellt skedar, tenderar att klistra sig fast i varandra i diskmaskinen, vilket resulterar i att de inte blir ordentligt rengjorda. För att minska risken för smutsiga bestick efter tvätt ska de ställas åt olika håll i diskmaskinen, varannan med skaftet upp och varannan med skaftet ner.

6. Du rengör inte köksbänken tillräckligt noga

När du städar räcker det inte med att tvätta av köksbänken med rengöringsmedel, du måste även tvätta av efter att du använt dig av medlet. Annars kan mat, kaffefilter eller annat som kommer i kontakt med köksbänken få en otrevlig smak.

7. Du rengör inte din ugn

Rester från mat och olja droppar ofta ner på botten av ugnen. Om du inte rengör resterna utan låter dem ligga kvar länge kan de börja lukta och i värsta fall påverka smaken och doften av maten du tillreder.

Källa: Goodhousekeeping
Foto: Shutterstock/IKEA

Läs även:

Annons