Lammracks med kronärtskocka.

Stine Christiansen
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan
1:02

Efter reklamen: 4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan

(1:02)

Slå på ljud

Lammracks med ­kronärtskocka

4 personer

Lammracks med ­kronärtskocka.

Tycker du inte att det är tillräckligt med mat är potatis ett bra extra tillbehör till lammet.

Stine Christiansen

750 g lammracks

salt och nymalen svartpeppar

olivolja, till stekning

Tomatkompott

½ kg tomater

olivolja, till stekning

2 klyftor vitlök

1 krm chiliflakes

2 dl vitt vin

1 krm socker

salt och nymalen svartpeppar

kokta kronärtskockor

2–3 färska kronärtskockor

1 citron

Ångad mangold

1 bunt mangold

1 msk smör

GÖR SÅ HÄR

1. Värm ugnen till 200°. Krydda lammracksen med salt och nymalen peppar, och bryn dem i lite olja i en stekpanna. Lägg dem sedan i en ugnsfast form och stek dem färdiga i ugnen i 15–20 minuter så att köttet är rosa.

2. Tomatkompott: Dela tomaterna och krama dem lätt i händerna. Grovhacka dem därefter. Stek tomaterna i lite olja på hög värme, tillsammans med vitlöken och chiliflakes. Häll i vinet och låt det sjuda i 15 minuter på låg värme, tills kompotten tjocknat. Smaka av med socker, salt och peppar.

3. Kokt kronärtskocka: Koka upp vatten i en stor gryta. Skär skälkarna av kronärtskockorna, dra av de yttersta, grova bladen och skär av en aning av toppen. Skölj skockorna och gnid in botten med citronsaft. Skär kronärtskockorna i fyra delar och ta försiktigt bort skägget med en sked. Lägg salt och citronskivor i det kokande vattnet och låt kronärtskockorna koka med i 10 minuter.

4. Ångad mangold: Skölj mangolden och ånga bladen i en gryta med lite smör och vatten i ett par minuter.

5. Servera lammracksen med tomatkompotten, kronärtskockorna och den ångade mangolden.

Mest läst