Efter alla nyheter i julhandeln med chokladbollsaskar, julglassar, skumtomtedrycker och ostkalendrar går Marabous Aladdinask mot strömmen och lanserar sin julnyhet – att asken inte innehåller någon nyhet. Istället klär asken om sig och får ett lite uppdaterat och modernare utseende. Men inuti är allt sig likt sedan förra året då nyheten kakaokrisp landade i asken.

I årets Alladinask kommer du att möta:

  • Höstnougat
  • Hallonlakrits
  • Likörtryffel
  • Jordgubbscreme
  • Kokos-kola
  • Lime
  • Pärlnougat
  • Gräddnougat
  • Romrussin
  • Apelsintryffel
  • Kakaokrisp
  • Mjuk toffee
  • Nöttryffel

Trillingnöt-paniken 2014

Kanske har de lärt sig av tidigare år, att inte röra upp känslor i onödan. Vilka minns till exempel inte katastrofåret 2014 då julen skakade i sina grundvalar när trillingnöten plötsligt rycktes bort. Med tanke på reaktionerna det beslutet möttes av skulle man kunna tro att hela julen var inställd. Vad orsaken var till ingreppet i asken är inte officiellt, men rykten gick om att den var för dyr efter att priset på nötter gått upp, och att den ställde till det i produktionsledet i och med att den var tvungen att läggas i asken för hand.

Sedan dess har Aladdinasken förändrats och nyheter som lime, fläderblom och hallonlakrits lanserats, men fortfarande är det många som öppnar asken med besvikelse i blicken när de återigen påminns om att just trillingnöten är borta ur sortimentet. Om man googlar på ”Aladdin trillingnöt” kommer alternativet ”Aladdin trillingnöt blocket” upp som ett populärt sökalternativ. Så pass många verkar alltså vara beredda att köpa fyra år gammal choklad på Blocket för att komma åt trillingnöten. Enklare, och kan man tänka sig en smula fräschare, är ju att göra egna trillingnötspraliner. Då kan du fylla hela asken om du vill.

Din egen trillingnöt

Du behöver:

  • 150 g ljus choklad
  • 125 g rostade hasselnötter (finns färdigskalade och rostade att köpa)
  • 75 g mjuk nougat
  • Garnering: chokladkulor eller liknande

Gör så här: Dela nougaten i små tärningar. Fäst samman nötterna tre och tre med nougaten. Smält chokladen. Doppa trillingnötterna i chokladen och ta upp med gaffel, skaka av överflödig choklad och lägg pralinerna på bakplåtspapper. Garnera med chokladkulor innan chokladen har stelnat.

Recept: Marianne Liljenberg

Foto: Olof Abrahamsson

Läs mer:

Delicatobollen lanseras i ny smak i årets Delicatoask

Forskare: Att äta choklad varje dag är bra för hjärnan