Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Alkoholfritt alternativ till Systembolaget öppnar på stor matsajt

04 jun, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Alkoholfria alternativ blir allt populärare, både i mataffären och hos Systembolaget, och nu öppnar matsajten Mat.se Alternativbolaget där de samlat sina alkoholfria viner, öler och cidrar. Men vet du hur man gör alkoholfritt vin och öl?
Annons

Försäljningen av alkoholfria drycker ökar i Sverige och alternativen till vin, öl, cider och drinkar med alkohol blir fler. Vad som är hönan och vad som är ägget är förstås svårt att säga, men vi svenskar blir mer nyfikna på vad som finns i den alkoholfria hyllan.

Nu öppnar matsajten Mat.se en underavdelning som bara fokuserar på de alkoholfria dryckerna. Den heter Alternativbolaget och där kan man köpa drycker som innehåller max 0,5 procent alkohol.

– Alternativbolaget är ett sätt för oss att lyfta fram det sortimentet och det på ett sätt som känns både angeläget och i tiden. Med en alkoholfri butik som Alternativbolaget kommer vi också att fortsätta utveckla vårt sortiment av alkoholfria drycker, säger Amanda Primnell, kategoriansvarig på Mat.se.

Dryckerna måste ha innehållit alkohol

Idag hittar du ett 40-tal olika drycker på Alternativbolaget, till exempel öl från Mikkeller och Brutal Brewing, cider från Somersby och viner från Chapel Hill och Jacob’s Creek, men sortimentet lär utökas, precis som det har gjort på Systembolaget.

Annons

För att man ska få kalla en dryck för öl, cider eller vin måste den ha jäst först och alltså ha innehållit alkohol. Sedan tas alkoholen bort, och det är den processen som är lite knepig. Det finns olika sätt att ta bort alkoholen, till exempel genom vakuum eller tryck.

Allt torrare alkoholfria viner

Eftersom alkohol är en smakbärare blir alkoholfria viner inte lika smakrika som andra viner. Dessutom blir de lite sötare. Det beror på att man tillsätter lite socker för att få bort den syrliga smaken som ett avalkoholiserat vin får. Dessutom gör sockret vinet fylligare och också fungerar som smakbärare.

Man har sett att efterfrågan på torrare viner utan alkohol ökar och industrin blir allt bättre på att få ner sockerhalterna utan att tappa smaken.

– De mousserande vinerna har gjort stormsteg. Här döljer bubblorna avsaknaden av alkoholen, säger Nadja Karlsson på Systembolaget, i deras egen film om alkoholfria drycker.

Annons

När man gör alkoholfri öl gör det inte lika mycket att alkoholen saknas. Ölindustrin har kommit längst när det gäller att få fram smakrika alkoholfria drycker och nu finns inte bara lager, utan även alkoholfri ale och veteöl.

Cider och olika fruktdrycker gjorda på äpplen eller blåbär tillhör Systembolagets storsäljare och de passar bra till många olika typer av mat.

– Asiatisk mat kan innehålla viss hetta, den innehåller umami och den innehåller sötma. Då är äppeldrycken jättepassande, säger Nadja Karlsson.

Foto: TT

Läs mer:

Annons