Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt du behöver veta om vinäger

22 aug, 2011 
AvFemina
sallad med vinäger och olivolja
Allt du behöver veta om vinäger
Vinäger är matlagarens bästa vän, här får du lära dig allt om de olika vinägersorterna. Se vilken vinäger som är nyttigast av äppelcidervinäger, rödvinsvinäger, vitvinsvinäger eller balsamvinäger.
Annons
Smarta tvättknepen - med ättikaBrand logo
Smarta tvättknepen - med ättika

Allroundvinäger

Vinäger är matlagarens bästa vän och har funnits så länge människan har kunnat framställa jästa produkter. Den må vara sur och sträv men är i själva verket fantastisk som smaksättare i aperitifen, salladen, desserten, såsen etcetera.

Olika typer av vinäger

Rödvinsvinäger – framställs genom jäsning av rött vin.

Vitvinsvinäger – görs på jäsning av torrt, vitt vin.

Äkta balsamvinäger – läs mer här nedan.

Äppelcidervinäger – tillverkas genom jäsning av äppelvin.

Vanlig vinäger

Det tar tre till fyra veckor för ett vin, risvin, en öl eller cider att oxidera och förvandlas till vinäger. Slutprodukten har smak av det den har framställts av. Det finns således olika sorters vinäger att botanisera bland. Allt från sura och sträva till söta och lena. Många är dessutom smaksatta med örter, frukter, nötter, bär med mera.

Äkta balsamvinäger

Heter Aceto Balsamico Tradizionale och kommer från den italienska provinsen Reggio Emilia, tidigare var det bara ifrån Modena.

Annons

Framställs av färsk druvmust från lokala druvor, som reduceras eller kokas tills musten blir trögflytande. Därefter ska den jäsa på ståltankar eller träfat i två till fyra år.

Ska lagras i minst tolv år, flaskan förses då med en silverfärgad kapsyl. Lagras den i mer än 25 år får den en guldfärgad kapsyl. Liksom för vin finns det årgångsrariteter.

En pytteliten flaska kan kosta en förmögenhet, men då är smaken starkt koncentrerad. Man brukar säga att den ska droppas med pipett.

Har lång hållbarhet.

Balsamvinäger

Den balsamvinäger som man oftast köper i vanliga livsmedelsbutiker är av förklarliga skäl ingen äkta balsamico (balsamvinäger på italienska), utan vanlig vinäger som blandats med druvmust och färgats med karamellfärg. Ska den användas i varma rätter bör man tillsätta den mot slutet, annars tappar den i smak.

TIPS!

Pröva jordgubbar tillsammans med några droppar riktigt god balsamvinäger. Mmmmm.

Annons

Så smakar olika vinäger

Röd eller vit, smaksatt eller neutral? Vilken vinäger som är bäst beror helt och hållet på vad man gillar. Personligen föredrar jag en vanlig vinäger av hög kvalitet framför en ”fejkad” balsamvinäger. När det kommer till balsamvinäger, letar jag alltid efter sådan som är framställd av druvmust. Det finns balsamico som inte har lagrats så länge och därför inte kostar så mycket.

Nyttig äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är rikt på mineraler, anses förbättra matsmältningen och balansera ph-värdet i kroppen. Ett par droppar balsamvinäger utspätt i vatten eller en tesked efter maten upp ges vara bra för magen och hålla för kylningarna på avstånd.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Annons