Frossa i rabarber: 5 ljuvliga recept

1:15

Efter reklamen: Popcornsallad: Så gör du den trendiga maträtten

(1:15)

Vit chokladkladdkaka med rabarber

Vit chokladkladdkaka med rabarber

Vit chokladkladdkaka med rabarber. Syrliga rabarber och lyxig vit choklad i en festlig kladdkaka – det är svårt att tänka sig något godare.

Pontus Ferneman

(10–12 bitar)

150 g vit choklad

200 g smör

4 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

ca 250 g rabarber

Garnering:

florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Hacka den vita chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt chokladen. Rör samman till en slät smet. Rör i resten av ingredienserna förutom rabarbern.

2. Bred ut smeten i en rund form, cirka 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Skär rabarberna och dela dem längs med. Placera ovanpå smeten.

3. Grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter. Låt kakan svalna. Ställ in den i kylen, gärna över natten.

4. Garnering: Pudra med florsocker strax före servering.

Rabarberkaka i långpanna

Rabarberkaka i långpanna

Rabarberkaka i långpanna. Extra festlig blir rabarberkakan med spritsad maräng på toppen!

Pontus Ferneman

(20–24 bitar)

200 g smör

4 ägg

4 dl strösocker

6½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1½ dl mjölk

ca 250 g färska rabarber

2 msk strösocker

Maräng:

2 dl strösocker

½ dl vatten

3 äggvitor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Vispa ägg och socker poröst.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vanilj. Sikta ner det i äggsmeten växelvis med att smöret och mjölken vänds i.

3. Skär rabarbern i bitar och blanda med sockret. Bred ut smeten i en liten långpanna, cirka 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper. Fördela rabarbern på smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Höj värmen till 250° när kakan tagits ur ugnen.

4. Maräng: Koka socker och vatten till en sockerlag (cirka 120°). Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockerlagen i äggvitesmeten under fortsatt vispning. Vispa tills marängen svalnat till rumstemperatur. Spritsa marängen över kakan. Ställ in i ugnen i några minuter (eller bränn av marängen med en brännare).

Recept: Bästa tårtorna till midsommar – så lyckas du

Syrliga knyten med vaniljfyllning

Syrliga rabarberknyten med vaniljfyllning

Rabarberknyten med vaniljfyllning. En lyxig vaniljfyllning och rabarber göms i de här goda bullarna!

Pontus Ferneman

(20 stycken)

25 g jäst

2 dl mjölk, kall

2 msk strösocker

½ tsk salt

ca 6 dl vetemjöl

175 g smör, mjukt

Fyllning:

100 g smör, mjukt

½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

ca 75 g rabarber

Pensling:

1 ägg

Glasyr:

1 dl florsocker

1–1½ msk vatten

Gör så här:

1. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker och salt. Rör i det mesta av mjölet. Tillsätt smöret lite efter hand. Arbeta samman till en smidig deg.

2. Fyllning: Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Skär rabarbern i små bitar.

3. Kavla ut degen till cirka 32x40 cm. Skär ut 20 rutor, 8x8 cm. Lägg en klick smörfyllning och några rabarberbitar på varje ruta. Nyp samman hörnen över fyllningen så att du får små knyten. Lägg i pappersformar. Låt jäsa under duk i cirka 2 timmar.

4. Värm ugnen till 250°. Pensla knytena med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 6–8 minuter. Låt svalna.

5. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten, lite i taget. Ringla glasyren på bullarna.

Jordgubbs- & rabarberpaj

Jordgubbs- och rabarberpaj

Jordgubbs- & rabarberpaj. Vem kan motstå en nygräddad smulpaj med kokos, jordgubbar och rabarber?

Pontus Ferneman

(4–6 personer)

1¾ dl vetemjöl

1¼ dl kokosflingor

½ dl rörsocker

75 g smör, kallt

Fyllning:

ca 400 g jordgubbar

ca 300 g rabarber

2 msk rörsocker

1 msk potatismjöl

Topping:

kolasås

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Fyllning: Skär jordgubbar och rabarber i bitar. Lägg dem i en smord pajform, 20–22 cm i diameter. Blanda socker och potatismjöl. Strö det ovanpå.

3. Blanda mjöl, kokos och socker. Skär smöret i kuber och blanda snabbt samman till en smuldeg. Fördela degen ovanpå jordgubbar och rabarber. Ringla eventuellt över lite kolasås. Grädda pajen i mitten av ugnen i 20–25 minuter.

Rabarberdricka

Rabarberdricka

Njut av tidiga stjalkar redan i maj. Ljuvligt laskande rabarberdricka far oss att langta efter sommaren.

Ralph Månsson

(Ca 2 liter)

1 kg rabarber

1 citron, gärna ekologisk

7 dl socker

3 msk citronsyra

1½ liter vatten

1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Gör så här:

1. Skölj rabarber och citron väl, skär i tunna skivor och varva i en stor bunke.

2. Blanda sockret med citronsyran och strö ut över frukten.

3. Koka upp vattnet, häll det genast i bunken. Täck med lock eller folie och låt vila svalt i cirka 2 dygn.

4. Häll upp saften att självrinna i en silställning. Mät upp mängden avrunnen saft och tillsätt natriumbensoat. Rör om och häll upp i rengjorda, kalla flaskor. Förvara mörkt och kylskåpskallt.

Utvald läsning

Femina