Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Recept: Bästa tårtorna till midsommar – så lyckas du

11 maj, 2021 
Bästa och godaste tårtorna till midsommar
Att njuta av en riktigt somrig tårta hör midsommarafton till! Efter sill och nubbe är det dags att duka fram någon av de här tre läckerheterna. Så lyckas du bäst med midsommartårtan!
Annons
Guide: Så gör du enklaste kransen i midsommarBrand logo
Guide: Så gör du enklaste kransen i midsommar

Sill, nubbe, dans runt stången och självklart: efterrätt! Det är saker som hör midsommar till. Vi älskar att duka fram en riktigt sommarfin tårta på midsommarbordet. Gärna en klassisk jordgubbstårta eller Pavlova till kaffet mitt på dagen och sedan en frisk citrontårta till dessert framåt kvällen.

Här är våra tre tårtfavoriter till midsommar och tipsen som gör att du lyckas med dem. Laga en av de tre tårtorna nedan, eller slå till på stort och bjud in till tårtbuffé!

Annons

1. Klassisk jordgubbstårta

jordgubbstårta till midsommar
Klassisk jordgubbstårta i två tappningar. Med, eller utan grädde som täcker tårtans kanter.

Den klassiska jordgubbstårtan har dukats fram på midsommarbordet i alla tider. En del väljer att ha krossad ananas i tårtan, andra sylt. Men det som i grund och botten utgör en klassisk jordgubbstårta är sockerkaksbottnar, färska jordgubbar och grädde.

Så lyckas du med jordgubbstårta:

  • Baka tre sockerkaksbottnar, eller dela en sockerkaka i tre lager och lägg alltid grädde "som klister" mellan varje lager. Då får du en hög och fin tårta.
  • Vispa grädden någon tjockare än vanligt, annars är risken att de tunga bottnarna trycker ut grädden mot kanterna.
  • Laga tårtan dagen innan servering och låt den stå och dra åt sig smaker och bli riktigt saftig i kylen. På midsommarafton garnerar du tårtan uppe på med grädde och jordgubbar.

2. Pavlova med jordgubbar

Pavlova med jordgubbar till midsommar
Syrliga jordgubbar och söt maräng är en oslagbar kombination!

Om du vill ha en midsommarfin tårta, men har en glutenintolerant gäst så är en Pavlova ett bra alternativ. En Pavlova är helt enkelt en stor botten av maräng som sedan fylls med grädde, frukt och bär.

Annons

Så lyckas du med Pavlova:

  • Även med Pavlovan gäller det att laga tårtbotten dagen innan eller i god tid före servering. Marängen tar lång tid i ugnen och måste svalna helt innan du garnerar den.
  • Knepet för att lyckas med en fluffig, frasig, men samtidigt saftig maräng är att vispa tills sockret är helt smält. Häll i lite socker i taget i äggen och räkna med 15 minuters vispning till det knastriga sockret har "försvunnit" helt.

3. Citrontårta

Citronmarängpaj till midsommar

En del kallar den citrontårta, andra citronmarängpaj. Kalla den vad du vill, men den är fantastisk frisk och god till midsommarfirandet! Detta är ett perfekt komplement till feta och gräddiga tårtor om du vill servera någonting friskt och syrligt.

Så lyckas du med citrontårta:

  • Köp ekologiska citroner och använd inte bara saften från citronerna, utan även skalet, så kallat citroncest. På så vis smakar din tårta både kraftfullt och friskt av citron.
  • Om du vill göra en Italiensk maräng uppe på din tårta är vårt tips att använda dig av en kökstermometer. När den visar 110° börjar du vispa upp äggvitan på hög effekt, sedan sänker du hastigheten och vispar marängen (helt!) sval och styv.
Annons