Kanelbullar – recept

(30–40 st)
1 sats vetedeg
1 sats sockerlag
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
175 g (2 dl) strösocker
20 g (21/2 msk) malen kanel
9 g (1 msk) vetemjöl
ev pärlsocker, råsocker eller hackade hasselnötter att strö över

Beredning: Blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke och vispa ihop till en slät smet, gärna med elvisp. Om smöret är kallt och hårt: lägg det mellan två lager plastfolie och banka det mjukt med till exempel en kavel.

Följ punkt 1–7 här nedan.

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Vill du kan du strö på lite pärlsocker, råsocker eller hackade hasselnötter. Täck bullarna med duk och låt jäsa tills de närapå har dubblerat sin storlek, 11/2–2 tim.

Sätt ugnen på 225° i god tid, minst 30 min före gräddning. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de har fått fin färg, ca 10 min. Ta ut och pensla dem genast med socker­lag.

1. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och tryck ut den lite för hand.

2. Kavla ut degen till en så jämn rektangel som möjligt, ca 70×40 cm.

3. Bred på fyllningen så jämnt det går och ända ut i kanterna.

4. Vik degen som ett treslag: vik först in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan.

5. Vrid degen så att de öppna ändarna kommer på sidorna och kavla degen tills den blir ca 60×25 cm.

6. Skär ca 1½–2 cm breda remsor med sporre eller kniv. En remsa kan väga ca 50 g (eller 75 g för stora bullar).

7. Ta upp en degremsa och håll den mellan händerna. Snurra ­remsan två varv kring ena handens pek- och långfinger. Avsluta med att spänna sista biten tvärsöver bullen, vik in änden på undersidan.

8. Tvinna varje degremsa på bakbordet.

9. Snurra ihop degremsan till en bulle.

10. Vik in änden under bullen.

HÅLLBARHET & FÖRVARING

Allra godast pin­färska. Frysta bullar tinar på 10 min i 150° varm ugn.

AV MARTIN JOHANSSON ur boken Bröd bröd bröd (Bonnier fakta)

Läs även:
6 anledningar att äta mer kanelbullar

Baka glutenfria kanelbullar

10 baktips som ger godare och saftigare bullar