vetedeg

VETEDEG

(2 plåtar bullar eller 4 vetelängder)
10 g (1 msk) hela kardemumma-­ kärnor

150 g smör

25 g (1/2 paket) jäst

250 g (21/2 dl) kall mjölk

250 g (21/2 dl) kallt vatten

150 g (11/2 dl) strösocker

6 g (1 tsk) salt

850–900 g (14–15 dl) vetemjöl special (vanligt går också bra)

Beredning: Mortla kardemumman, skär smöret i tunna skivor (använd gärna osthyvel) och blanda allt utom hälften av mjölet till en något sånär jämn smet i en bunke. Tillsätt resten av mjölet och rör ihop till en deg. Degen behöver inte knådas, bara blandas tills den precis går ihop. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i rumstemperatur i ca 11/2 tim.

Skrapa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till en slät bulle genom att vika in kanterna mot mitten och sedan vända den så att skarven hamnar neråt. Strö på mjöl, täck med plastfolie och låt jäsa i ca 11/2 tim i rumstemperatur eller i upp till 10 tim i kylskåp. Nu är degen klar att bakas ut till bullar, längder eller skorpor.

AV MARTIN JOHANSSON ur boken Bröd bröd bröd (Bonnier fakta)

Utvald läsning

Femina