5 recept till vinterbrunchen: Bananpannkakor med clementinsallad, overnight oats med varma bär och briocher
1:47

Efter reklamen: Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns

(1:47)

Bananpannkakor med clementinsallad

Brunprickiga, lite tråkiga bananer hemma? Då är det perfekt läge att laga dessa goda pannkakor!

Bananpannkakor med clementinsallad

(4 personer)

4 mogna bananer

4 ägg

80 g bovetemjöl

1 tsk nymortlad kardemumma

1 nypa saltsmör till stekning

Clementinsallad:

4 clementiner

40 g sötmandel

Gör så här:

1. Skala bananerna och mosa dem grovt med en gaffel i en skål. Knäck i äggen och rör runt. Vispa i bovetemjöl, nymortlad kardemumma och salt. Låt smeten svälla 5–10 minuter.

2. Smält smöret i en panna och stek små pannkakor på medelvärme tills de är gyllene på båda sidor. Var försiktig så att de inte blir för mörka. Ta upp och håll varmt.

3. Clementinsallad: Skala och klyva clementinerna, använd gärna en vass kniv för att få bort hinnorna. Skär klyftorna i mindre bitar och lägg dem i en skål. Grovhacka mandeln och vänd ner bland clementinerna.

4. Servera pannkakorna ljumma med clementinsalladen till.

Tips!

Du kan använda vilken citrusfrukt du föredrar till salladen, eller blanda gärna flera olika.

Yoghurt med pepparkakor, honung och bär

Sött och syrligt med yoghurt, honung och färska bär

Yoghurt med pepparkakor, honung och bär

(4 personer)

1 dl flytande honung

6 dl tjock naturell yoghurt

6 pepparkakor

100 g blåbär, färska

ev 25 g torkade tranbär

Gör så här:

1. Fördela honungen i fyra glas. Rör yoghurten slät och fördela ovanpå.

2. Mortla pepparkakorna grovt. Har du ingen mortel kan du lägga dem i en plastpåse och krossa dem med en kavel. Strö kaksmulorna på yoghurten.

3. Garnera med färska blåbär och eventuellt lite tranbär. Servera genast.

Tips!

Vi har använt skurna pepparkakor med lite mandel i. Du kan också använda vanliga pepparkakor.

Briocher

Hembakade ljumma briocher känns härligt att bjuda på!

Briocher

(12–14 st)

ca 81/2 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

1 tsk salt

25 g jäst

1 dl vatten, ljummet

5 ägg, rumsvarma

350 g smör, rumsvarmt+ lite till formarna

Pensling:

1 äggula

lite vispgrädde

Gör så här:

1. Häll vetemjöl, 2 msk socker och 1 tsk salt i degbunken. Använd gärna köksmaskin.

2. Rör ut jäst och 1 tsk av sockret i vattnet i en annan bunke. Knäck i äggen och vispa ihop.

3. Kör degblandaren på medelhög hastighet och tillsätt långsamt äg smeten. Knåda degen 10 minuter tills den är blank och smidig. Tillsätt smöret i klickar lite i taget, det ska vara helt inarbetat i degen innan du tillsätter mer. Ta en liten klick och smörj ytterligare en annan skål.

4. Pudra arbetsbänken med mjöl och stjälp ut den lite kladdiga degen. Mjöla händerna och vik ihop degen försiktigt. Lägg den i den smorda skålen. Täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1½ timme.

5. Smörj 12–14 stora, stadiga muffinsformar eller en muffinsplåt. Tryck luften ur degen. Forma den till släta bullar, lägg dem i formarna och låt jäsa ytterligare 1 timme. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 230° varmluft.

6. Blanda äggula och lite grädde och pensla bröden. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 180°. Grädda ca 10 minuter eller tills de fått fin, gyllene färg. Servera ljumma.

Tips!

Brioche är ett äggstint, smörrikt franskt bröd som är fantastiskt gott med smör och marmelad.

Ägg och bacon

Servera den klassiska kombinationen ägg och bacon i portionsformar.

Ägg och bacon

(4 personer)

4 skivor bacon

1 schalottenlök

4 stora svampar, t ex karljohan eller portabello

2 färska rosmarinkvistar

ev 1 vitlöksklyfta

1 msk smör + till pensling

1 påse babyspenat, ca 70 g

4 msk vispgrädde

40 g cheddarost

8 riv av muskotnöt

8 ägg

salt och nymald svartpeppar

Garnering:

2 salladslökar

Dessutom behövs:

4 ugnssäkra portionsformar

Karl Fredrik lanserar vinterrosé – se exklusiva bilderna från vingården

Gör så här:

1. Lägg baconskivorna i torr, kall panna. Slå på värmen och stek skivorna knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.

2. Skala och hacka löken, fräs den mjuk i baconfettet utan att den tar färg. Ta upp och lägg vid baconet.

3. Sätt ugnen på 190°. Rensa svampen, skär den i grova bitar och fräs den i pannan tills den får lite färg.

4. Plocka bladen från rosmarinkvistarna och hacka dem. Om du vill använda vitlök, finhacka också den. Vänd ner rosmarin, vitlök och smör med svampen i pannan. Stek någon minut. Ta upp och lägg åt sidan. Fräs spenaten någon minut så att den precis slaknar.

5. Smörj formarna och fördela bacon, lök, svampfräs och spenat i dem. Häll på grädden. Riv osten och fördela hälften av den ovanpå. Riv försiktigt över muskotnöt. Knäck i två ägg i vardera portionsform, salta och peppra. Strö resten av osten ovanpå.

6. Ställ formarna i en liten långpanna eller annan form med höga kanter. Fyll på med vatten så att den når upp halvvägs på formarna. Ställ in allt i ugnen och baka 10–15 minuter eller tills äggvitorna precis stannat. Ta ut och låt vila 2–3 minuter.7.

Garnering: Strimla salladslöken och fräs i lite olja i en panna utan att den tar färg. Strö löken över formarna och servera.

Tips!

Ställ alla de varma kokotterna på ett fint skärbräde – det är både ett smidigt sätt att servera på och ser fint ut på bordet.

Overnight oats med varma bär

Overnight oats med vanilj och kardemumma toppas av varma bär.

Overnight oats med varma bär

(2 personer)

1 dl naturell kvarg, 0,2%

2 dl lättmjölk

1 1/2 dl havregryn

1 krm vaniljpulver

1 krm kardemumma

Servering:

1 1/2 dl frysta el färska bär, t ex hallon, blåbär, lingon

1 msk valfria frön, nötter eller rostade kokosflingor

Gör så här:

1. Blanda kvarg, mjölk, havregryn, vaniljpulver och kardemumma väl. Fördela i två burkar med lock och låt stå i kylen över natten, eller minst 6 timmar, så att havregrynen sväller.

2. Servera gröten med varma bär samt toppa med valfria nötter, frön eller rostade kokosflingor.

Tips!

Funkar även bra som mellanmål före eller efter träning – förbered på morgonen eller kvällen före.