Enkla recept på julgodis. Saffrans- och klementinkola, polkamarschmallows och kanderade mandlar med kanel.
Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns
1:47

Efter reklamen: Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns

(1:47)

Slå på ljud
Lingonremmar

Det krävs en del tid för julgodis, men mysigt pyssel hör julen till.

Fredrik Nylén

Lingonremmar

(15 st)

10 gelatinblad

225 g lingon

1 dl strösocker

50 g glukossirap

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

2. Blanda lingon, socker och glukossirap i en kastrull. Låt koka till 105°.

3. Mixa lingonkoket med stavmixer. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den heta vätskan.

4. Bred ut massan på bakplåtspapper eller silikonmatta och låt stelna i 2–3 timmar, gärna över natten. Skär i remsor och rulla i socker.

Saffrans- och klementinkola

Kulprov gör du genom att droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Du ska kunna rulla en kula av smeten. Är den för lös, koka lite till.

Fredrik Nylén

Saffrans- och klementinkola

(30 st)

100 g smör

1 klementin, skalet

3 dl strösocker

2 dl vispgrädde

1 dl vit sirap

½ g saffran

smörgåspapper

ev hushållssnöre

Gör så här:

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

2. Tvätta klementinen väl och riv ner skalet i kastrullen. Tillsätt socker, vispgrädde, sirap och saffran.

3. Koka upp och låt koka utan lock tills smeten når 124–125° med termometer, rör om då och då. Du kan även testa att göra ett kulprov.

4. Lägg ett bakplåtspapper i en form, cirka 20x20 cm. Häll smeten i formen. Låt kolan stelna helt i rumstemperatur.

5. Skär den i bitar, klä in i smörgåspapper och knyt eventuellt ett snöre om.

Tips!

Så här gör du kulprov! Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten (använd en sked!). Du ska kunna rulla en kula av smeten. Är den för lös, koka den lite till.

Polkamarshmallows

Nej, det är ingen maräng, utan mjuk och fluffig marshmallow.

Fredrik Nylén

Polkamarshmallows

(40 st)

1 dl vatten

2½ msk gelatinpulver

1 tsk pepparmintsarom

5 dl strösocker

1 msk flytande glykos eller glykossirap

2 dl vatten

2 äggvitor

Dessutom behövs:

röd pastafärg (hushållsfärg)

spritspåse

florsocker

Gör så här:

1. Blanda 1 dl vatten med gelatinpulver och pepparmintsarom och låt stå i 5 minuter.

2. Blanda socker, glykos och 2 dl vatten i en kastrull till en sockerlag. Koka upp och låt koka till 127°.

3. När temperaturen börjar närma sig 127 börjar du vispa äggvitorna till ett hårt skum. Gärna i hushållsmaskin, för det ska vispas mycket nu!

4. Blanda ner gelatinet i sockerlagen när den nått 127°. Häll sedan blandningeni en fin stråle över äggvitorna under konstant vispning.

5. Fortsätt vispa tills blandningen svalnat, i cirka 10 minuter, och smeten är spritsbar.

6. Ta upp en liten del av smeten och färga röd. Blanda den vita och röda smeten lite lätt för hand och fyll i en spritspåse.

7. Pudra lite florsocker på bakplåtspapper och spritsa ut smeten till små toppar. Låt stelna över natten. Är de lite klibbiga kan man pudra över mer florsocker.

Tips!

Om du inte vill spritsa: klä en form med bakplåtspapper, pudra med florsocker och häll ner smeten. När den stelnat kan du skära i rutor.

Kanderad mandel med kanel

Nötter med sötma är gott som snacks eller på glass och desserter. Variera kryddningen efter tycke och smak.

Fredrik Nylén

Kanderad mandel med kanel

200 g sötmandel

2 dl florsocker

½ tsk kanel

Gör så här:

1. Blanda mandel och florsocker i en stekpanna. Låt sockret smälta på medelvärme tills det knäpper i mandeln och karamellen fått fin färg. Rör hela tiden.

2. Strö över kanel och ta från värmen.3. Lägg mandeln på bakplåtspapper, sprid ut och låt stelna helt.

Rocky road

Sött, salt, hårt och mjukt i en ljuvlig blandning som börjar bli en riktig klassiker.

Fredrik Nylén

Rocky road

(20–30 st)

300 g mörk choklad

2 dl kola, tex dumle eller riesen

1 dl minimarshmallows

1½ dl salta jordnötter

½ dl krossade polkagrisar

Gör så här:

1. Klä en form, cirka 20x30 cm, med bakplåtspapper.

2. Hacka chokladen och smält på låg värme över varmt vattenbad.

3. Grovhacka kolan. Blanda ner kola, marshmallows och jordnötter i chokladen och häll ner i formen.

4. Krossa polkagrisarna och strö över. Låt stelna och skär sedan i rutor.

Tips!

Sältan i jordnötterna förhöjer smakerna, men självklart går det bra med andra nötter.