Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Chefredaktör Åsa: 4 nya viner vi älskar i vår

01 jun, 2022 
AvÅsa Liliegren
Viner vi älskar i vår.
Nu har jag botaniserat i riktigt trevliga viner som precis sett vårsolen. De är som våren – efterlängtade, vänliga, friska, bubbliga och alldeles underbara.
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

1. Perfekta bubblor

Louis Roederer, Blanc de Blancs, 2014

Frankrike, Champagne

Nr: 91328

Pris: 789:-

Louis Roederer, Blanc de Blancs, 2014.
Louis Roederer, Blanc de Blancs, 2014.

Ett klassiskt champagnehus som grundades av esteten och entreprenören Louis Roederer 1833, och det är fortfarande familjeägt. Hatten av för det! Här jobbar man med erfarenhet och mycket utveckling. Det här är en årgångschampagne från 2014, med 100% chardonnay. En juvel! Den så frisk i doften, så härlig och lätt med mycket citrus i smaken. Jag tänker på varma, gula solmogna citroner. Förföriskt friska och uppiggande. Säljstart 6 maj.

Annons

2. Pigg och vänlig vit

Dr Bürklin-Wolf Weissburgunder Trocken, 2021

Tyskland, Pfalz

Nr: 2644

Pris: 150:-

Dr Bürklin-Wolf Weissburgunder Trocken, 2021.
Dr Bürklin-Wolf Weissburgunder Trocken, 2021.

Här har vi en härlig nyhet som släpptes i det fasta sortimentet 1 mars. Druvan, som så många andra druvor har olika namn i olika länder: weissburgunder, i Tyskland, pinot blanc i Frank­rike och pinot bianco i Italien, är en riktigt schyst druva som ger schysta viner. Detta är ett piggt och syrligt vin med en lite mjukare framtoning än riesling som man ofta förknippar tyska vita viner med. Jag hittar lite aprikos i doften.

3. Lätt och livlig röd

Ziereisen Tschuppen Pinot Noir, 2018

Tyskland

Nr: 90568

Annons

Pris: 179:-

Ziereisen Tschuppen Pinot Noir, 2018.
Ziereisen Tschuppen Pinot Noir, 2018.

När det dyker upp nya röda pinot noirer från Tyskland kan jag inte hålla mig borta. Den här trevliga bekantskapen kommer i Systembolagets tillfälliga sortiment den 6 maj. Vi befinner oss nära gränsen till Schweiz och vingården är inte ekocertifierad men jobbar ekologiskt. Druvorna är handskördade. Resultatet är ett vin som fått kärlek, och det känns. Det har en hint av lingon i doften. Smakar örtigt och bärigt. Ett vin med personlighet och karaktär.

4. En röd smekning

Venus ”La Universal”, 2017

Spanien, Katalonien, Montsant

Nr: 92845

Pris: 349:-

Venus "La Universal", 2017.
Venus "La Universal", 2017.

Säger bara WOW! Trodde att det skulle vara kärvare, men det är som en smekning. Bakom vinet ligger eldsjälar: Sara Pérez, som började sin karriär i pappas vingård, och maken René Barbier. De pratar om sina viner som familjemedlemmar och när detta vin landade var det en livsförändring, inte bara ett vin. Jag kommer spana efter denna producent framöver. Det jag hittade här vill jag träffa igen i fler personligheter. Kommer i det tillfälliga ­sortimentet den 27 april.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons