Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Chefredaktören: Mina franska favoritdrycker

28 sep, 2023 
AvÅsa Liliegren
Franska viner.
I somras besökte jag Loire, Bretagne och Normandie. Nu vill jag låta sommarens smaker och minnen leva kvar ett tag så i glaset har jag denna mix.
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

1 Stilla Chenin blanc

Vouvray

Domaine Des Lauriers, 2022

Frankrike, Vouvray

Nr: 6288

Pris: 149:-

Vouvray

Domaine Des Lauriers, 2022.
Vouvray Domaine Des Lauriers, 2022.

Den vita druvan chenin blanc är magisk. Man kan göra alla sorters vin på den. De stilla kommer i flera skepnader – friskt krispiga, runt ekfatslagrade och även som söta. Jag älskar druvor som har denna stora kapacitet. När det kommer till vitt väljer jag oftast de friska krispiga, så även denna gång. Här har vi ett fint med mycket frukt och fin syra, blommig ganska koncentrerad doft. En fin vän från distriktet Vouvray i Loiredalen.

Annons

2 lätta bubblor

Crémant de Loire

Blanc de Blancs Brut Cuvée Celeste

Frankrike, Crémant de Loire

Nr: 50534

Pris: 99:-

Crémant de Loire

Blanc de Blancs Brut Cuvée Celeste.
Crémant de Loire Blanc de Blancs Brut Cuvée Celeste.

Loiredalen är den region som producerar näst mest bubbelvin i Frankrike. Här gör man Crémant de Loire, det innebär att man jobbar enligt samma metod för kolsyring och jäsning som i Champagne. Här har vi ett otroligt lättdrucket vin, lite åt det sötare hållet, sockerhalten ligger på 0,9 g/100 ml vilket är att jämföra med den torraste procecco. Neutralt kan låta tråkigt men kan vara perfekt. Till exempel till kräftor, passar detta bubbel hur bra som helst.

Annons

3 smakrik favorit

Domaine Ernestine Amirault

Bourgueil, 2020

Frankrike, Bourgueil

Nr: 59848

Pris: 149:-

Domaine Ernestine Amirault

Bourgueil, 2020.
Domaine Ernestine Amirault Bourgueil, 2020.

Cabernet franc är en druvkompis med stor variation. Det finns unga, örtiga viner, naturviner och så de som har mer kropp och större smak, lagrade på ekfat och gjorda för härliga middagar! Just denna tillhör den sistnämnda sorten. Den doftar som det ska, jag hittar lite svart te, andra säger parfym eller vanilj. Cabernet franc från Bourgueil har blivit min favorit. Det är ett smakrikt vin som trots det har en lätthet som är otroligt förförande. Beställningsvara i systembolagets sortiment.

Annons

4 Vuxna äpplen

Galipette Brut

Frankrike, Bretagne

Flaska 330 ml, 4,5 % vol.

Nr: 89288

Pris: 21:90

Galipette Brut

Frankrike, Bretagne.
Galipette Brut Frankrike, Bretagne.

I Bretagne gör man cider och är otroligt bra på det. Här har vi en som verkligen doftar och smakar sommar, som barn­domens äppelmos – helt oemotståndligt. Smakar mycket äpple, som äpple ska smaka, lite sött men även friskt. I Bretagne dricker man cider till allt, gärna till galette, den salta versionen av crêpes, gjord på bovetemjöl. Jag skulle säga att denna även passar finfint till lite kryddad asiatisk mat. Eller varför inte i stället för en kall öl?

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons