Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

4 goda viner till grillad mat – experten tipsar

06 jul, 2023 
AvÅsa Liliegren
Den ljuva grilltiden är här – och nästan allt kan läggas på grillen. I detta nummer bevisar vi att även frukt har sin plats där. Doften som grillad mat ger betyder sommar och är nästan oslagbar. Till det vill man ha något gott i glaset.
Annons

Matig italienare: Soave Brognoligo Organic 2021

Italien, Nr 2400201, 129 kronor

Vi befinner oss i Veneto i norra Italien, druvan garganega är vanlig i just regionen Soave. Här får vi ett riktigt matvin, med mycket smak och en skön rundhet. En del av vinet har jäst på franska ekfat, det känns i både smak och doft. Är du en inbiten chardonnayälskare så har du ett finfint nytt alternativ här. Nyhet i fasta sortimentet sen 1 juni är bra tajmat för grillsäsongen. Ös på med grönsaker på grillen, men vinet klarar absolut att du lägger till grillat kött, fisk eller skaldjur.

Pica-Pica Quinta de Lemos
Soave Brognoligo och Pica-Pica Quinta de Lemos.

Varm portugis: Pica-Pica Quinta de Lemos, 2015

Portugal, Dão, Nr 20049, 179 kronor

En härligt fyllig doft med inslag av både tobak och läder får du i denna fina portugis. Det är en blandning av de portugisiska druvorna alfrocheiro, touriga nacional och tinta roriz, och det som är så kul med viner från Portugal är att du hittar druvkompisar som bara finns här. Som doften utlovar får du ett smakrikt vin, med stort hjärta och vänlighet. Jag marinerar lamm eller nöt, lägger det på grillen och drömmer mig bort till bergen i Portugals äldsta vin­region Dao.

Annons

Fräsch fransos: Jérôme Arnoux Tradition, 2020

Frankrike, Jura, Nr 52533, 199 kronor

Ett delikat och lätt vin med stor fräschör, fin frukt och glad syra. Gilla på allt. Rolig druvblandning där pinot noir spelar huvud­numret vilket bidrar till vinets lätthet. Andra druvkompisar är 30% trousseau och 10% poulsard, där den sistnämnda är en rätt ovanlig druva från Frankrike. Kanske är det den som gör det så extra piggt. På min grill ser jag ­mycket grön­saker och kanske kalv eller kyckling till.

Vin till grillmat La Vecchia Via 2004
Jérôme Arnoux Tradition och La Vecchia Via 2004.

Gammal goding: La Vecchia Via 2004

Italien, Piemonte, Asti, Nr 59891, 99 kronor

Ett vin med eldighet och otroligt fina mogna bär med koncentrerad smak. Häftigt, nästan ­obegripligt, att ett nästan 20 år gammalt vin finns att köpa till detta pris. Druvan är folkets druva, 100% barbera, det är ett mittemellanvin, friskt och smakrikt, varken lätt eller tungt. Otroligt svårt att inte förföras direkt. Tänk Italien på grillen, marinera kalv eller fläsk i örter. Toppa med kallskuret, en pastasallad och en massa ost i den så är du hemma. Fyndet hittar du i beställningssortimentet.

Annons