Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Chefredaktören tipsar: 4 bästa vinerna just nu

11 nov, 2022 
AvÅsa Liliegren
Bästa vinerna.
”Race your glass”, sjunger Pink, i en låt som andas fest. I Norden har vi sjungit om helan, halvan, kryddat och okryddat brännvin, men mer sällan om vin. Jag har åkt utomlands för att hitta sånger att matcha till både vin och bubbel.
Annons
3 frågor och svar om naturvinBrand logo
3 frågor och svar om naturvin

1 Pinot Grigio girl

Terrazze Della Luna

Italien

Nr: 2107

Pris: 89:-

Pinot Grigio girl, Terrazze Della Luna. Italien.
Pinot Grigio, Terrazze Della Luna. Italien.

”I’m a Pino, Pino Grigio girl”, sjunger Lady Gaga I låten Grigio Girls. Det är en sång om vänskap och styrka, som jag tolkar den. Och nog sällar jag mig till Pino Grigio girls-kören. En druva jag ständigt återvänder till, känner mig trygg med och väldigt sällan blir besviken på. Som en riktigt bra väninna, som den Lady Gaga lovsjunger.

Annons

Detta är en riktigt härlig, varmt blommig Grigio girl med fin syra.

2 Champagne-kick

Charles Heidsieck

Frankrike, Champagne

Magnum 1 500 ml

Nr: 77211

Pris: 1 299:-

Charles Heidsieck

Frankrike, Champagne
Charles Heidsieck, Frankrike, Champagne.

”I get no kick from champagne”, sjunger Frank Sinatra i I Get A Kick Out Of You. Kan inte hålla med en enda sekund om detta. Är det något som alltid kickar så är det champagne. Och champagne ska med fördel serveras ur stora flaskor! Detta är en klassiker, som jag kan gissa att Frankie boy drack när det begav sig. Charles-Camille Heidsieck, mannen som grundade huset Charles Heidsieck, var den första att lyckas lansera champagne i USA, i mitten av 1800-talet.

Annons

3 Lovsång till rött

Montelciego Reserva, 2017

Spanien, Rioja

Nr: 2716

Pris: 109:-

Montelciego Reserva, 2017

Spanien, Rioja.
Montelciego Reserva, 2017 Spanien, Rioja.

”Red, red wine, it’s up to you”, eller ”stay close to me” sjunger UB40 i den klassiska reggae-­låten Red Red Wine. Den får mig att tänka på röda, kraftiga viner med rejäl karaktär, inga lätta pinot noirer från Bour­gogne inte, jag hamnar på soligare och varmare bredd­grader – så varför inte en klassisk rioja, som omfamnar oss med värme och vänlighet.

4 Som en dans

Castelnau de Suduiraut 2014

Annons

Frankrike, Bordeaux, Sauternes

Flaska 375 ml

Nr: 3690

Pris: 169:-

Castelnau de Suduiraut, 2014 Frankrike, Bordeaux, Sauternes.
Castelnau de Suduiraut, 2014 Frankrike, Bordeaux, Sauternes.

”Fru Sauterne, vil de danse lidt for mig?” Nu är det på danska och det är Kim Larsen som sjunger. Och är det något vin som dansar så är det sauterne, som anses vara bland de bästa av de söta vinerna. Det är sockersött men inte sliskigt. Den höga syran balanserar vinet till en härlig dans i gommen av torkade frukter, lite fat och ett stänk citrus. ”I natt, fru Sauterne, ska de dansa kun for mig.”

Är du sugen på mer vintips? Här listar Åsa fyra hållbara viner!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons