Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Chefredaktören listar 4 goda viner för dig som vill vara hållbar

31 okt, 2022 
AvÅsa Liliegren
Viner som är hållbara.
Att göra vin är både ett hantverk och klassiskt jordbruk, där kvalitet och respekt för jorden är otroligt viktigt. Många vinproducenter jobbar redan med stor respekt för omgivning och råvaran, utan någon certifiering. Och nu ställer fler och fler om – det gillar vi!
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

1 Ett BRA husvin

Tajano Rosso Piceno, 2019

Italien, Marche

Nr: 6090

Pris: 95:-

Tajano Rosso Piceno, 2019.
Tajano Rosso Piceno, 2019.

Ett alldeles ypperligt husvin gjort på en mix av 75 procent montepulciano, 25 procent sangiovese. Vinet har många nyanser, med vänliga mogna röda bär, artighet och fina tanniner. Helt enkelt ett schyst vin att njuta av till både vardagliga tillfällen och den italienska festbuffén.

2 Perfekt kryddad

Waldschütz Kamptal Grüner Veltliner, 2020

Österrike, Kamptal

Nr: 2029

Pris: 120:-

Annons
Waldschütz Kamptal Grüner Veltliner, 2020.
Waldschütz Kamptal Grüner Veltliner, 2020.

Jag vill ha vin i glasflaska. Råvaran mår bäst och jag tycker det ger upplevelsen den rätta inramningen. Att det kommer fler och fler viner i lättare glasflaskor är en välkomnad utveckling. Detta vin är relativt nytt på hyllan, det är klassificerat som hållbart val av Systembolaget, det innebär att hela produktionskedjan är hållbar: odling, arbetsmiljö och förpackning. En finfin grüner veltliner med både en mjukhet och pepprighet. Mycket gilla på denna!

Annons

3 Kaxig och mjuk

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape, 2019

Frankrike, Rhônedalen

Nr: 6267

Pris: 269:-

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape, 2019.
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape, 2019.

Det här ståtliga vinet kommer från Châteauneuf du Pape i Rhônedalen. Xavier Vignons viner odlas på ett hållbart sätt och för varje år blir fler av hans viner ekologiska. Den första årgången av just detta vin som ekocertifierades var 2017. Målet är att alla viner ska vara ekologiskt odlade och producerade inom en femårsperiod. Har har vi ett vin av yttersta kvalitet! Mycket smak med allt i balans. Både kralligt och mjukt på samma gång.

Annons

4 Skogsdoft

Devaux Augusta Brut

Frankrike, Champagne

Nr: 52494

Pris: 299:-

Devaux Augusta Brut.
Devaux Augusta Brut.

Inte många champagner har ekomärkning. Detta är en av få som finns i det fasta sortimentet på Systembolaget. Man får mycket champagne för pengarna här. Miljömärkt, bördighet, lång smak och härligt bubbligt. En champagne som tar dig till skogen i både doft och smak.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons